Noul proiect de energie geotermală al Google, realizat împreună cu start-up-ul Fervo, este în funcțiune. Este un nou tip de centrală geotermală va alimenta rețeaua electrică care deservește două centre de date Google din Nevada, scrie The Verge.

proiect geotermal nou pentru a genera curent

Imagine furnizată de Google pentru Wired.

Proiect geotermal nou pentru a genera curent

Acest proiect geotermal este primul de acest fel. Google colaborează cu startup-ul Fervo, care a dezvoltat o nouă tehnologie pentru valorificarea energiei geotermale. Folosesc tactici diferite față de centralele geotermale tradiționale. Mai exact, produc acum curent, cu o capacitate de a genera 3,5 MW. Pentru context, un megawatt este suficient pentru a satisface cererea a aproximativ 750 de locuințe. Proiectul va alimenta electricitatea în rețeaua locală care deservește două dintre centrele de date Google din afara Las Vegas și Reno.

Proiectul face parte din planul Google de a rula cu energie electrică fără poluare cu carbon până în 2030. Pentru a atinge acest obiectiv, va trebui să obțină online mai multe surse de energie curată. Energia geotermală este o parte cheie a viitorului mix de electricitate, care poate fi folosită ori de câte ori energia eoliană și solară scad.

Proiectul este în lucru din 2021, când Google a anunțat „un proiect de energie geotermală de generație următoare”. Energia geotermală profită de căldura emanată din interiorul Pământului. Dar acest efort nu este o centrală geotermală obișnuită, care ar aspira de obicei fluide fierbinți din rezervoare naturale pentru a produce abur care rotesc turbinele. Acest nou proiect a fost construit de fapt la marginea unui câmp geotermal existent unde, există rocă fierbinte, dar nu există fluid. Pentru a genera energie geotermală acolo, Fervo a trebuit să foreze două puțuri orizontale prin care pompează apă. Fervo împinge apa rece prin fracturile din rocă, ceea ce o încălzește astfel încât să poată genera abur înapoi la suprafață. Este un sistem în buclă închisă, astfel încât apa este reutilizată – o caracteristică importantă într-o regiune predispusă la secetă precum Nevada.

Fervo a instalat, de asemenea, cabluri de fibră optică în interiorul celor două puțuri pentru a colecta date în timp real despre debit, temperatură și performanță ale sistemului său geotermal. Acestea sunt tactici aduse din industria petrolului și gazelor pentru a profita de resurse energetice care altfel ar fi fost inaccesibile.