GyroDrive, realizată de un inginer din Cehia, este prima mașină zburătoare autorizată să circule și pe stradă și în aer – de fapt, tehnic vorbind, un elicopter care se poate conduce pe șosea. Compania fondată de el, Nirvana Systems, a obținut licențele de la autoritățile din Cehia.

Eu am văzut pe Discovery parcă un documentar din SUA, există mai multe prototipuri de mașini zburătoare, majoritatea cu aripi și nu cu elice, dar ele sunt în America. În Europa s-a discutat de câteva proiecte similare, dar nu am văzut ceva autorizat, iar aici cehii zic că sunt primii. Culmea este că există și o firmă în Slovacia, care are comenzi pentru mașina lor zburătoare AeroMobil, dar spun că va fi gata în 2020.

Este clar că ambuteiajele de pe șosele și accidentele cauzate de cei care conduc fie mașini vechi cu inspecția tehnică expirată, fie mașini noi cu viteze mult peste limita admisă, împing oamenii să caute noi soluții. Probabil așa cum vedem în filmele SF, în următorii ani vom conduce și mașini zburătoare. Deocamdată vehiculele sunt la început de drum și nu mi-e foarte clar cum poți ocoli rapid copacii, turnurile, blocurile și cablurile de înaltă tensiune. Adică sigur, dacă le vezi la timp, le poți ocoli, dar situația nu e pe atât de simplă pe cât pare.

GyroDrive folosește o elice de elicopter să se ridice în aer și una mică pentru propulsie, iar dacă aterizezi și le pliezi, poți merge pe stradă. Este adevărat că arată mai mult a planor decât a mașină. Dar, cum spuneam, tehnic este un elicopter.

Problema principală este că mașina în sine nu merge peste 40km/h, iar decolarea se face nu în plan vertical, ci decolează ca un avion, folosește elicele pentru a ajunge la 180 de kilometri pe oră și are nevoie de peste 100 de metri de drum liber, fără copaci și cabluri.

Vestea bună este că are un preț de 57.000 de dolari, ceea ce nu pare atât de scump. Practic, este cât o limuzină sau un mic avion particular. Are doar două locuri în cabină.

AeroMobil are o viteză pe drum de pînă la 150 km/h, iar în aer poate merge cu 100km/h, ceea ce este un pic mai rapid decât GyroDrive. Dar zboară la doar vreo 10 metri deasupra solului – prevăd mari probleme pentru ei. Iar prețul pentru AeroMobil ar fi de circa 1,5 milioane de euro.