Am prins astăzi evenimentul în care a fost lansat oficial Huawei MateBook, un hibrid laptop/tabletă, dispozitiv 2-în-1 cu Windows 10 și procesoare Intel Core M. Este un competitor pentru Surface Pro, cu un preț mai accesibil și o mulțime de accesorii inteligente. Chiar este ultrasubțire și foarte ușor, practic o tabletă cu cover cu tastatură, dar o tastatură bine făcută, autonomie mare și un design excelent. Vine cu un dock smart care aduce toate conectivitățile de care ai nevoie, cu un stylus foarte deștept, cu autonomie de o lună și care are pointer laser și clicker pentru prezentări integrat.

Huawei MateBook (17)

Huawei MateBook

Este interesantă decizia Huawei, Matebook fiind primul lor dispozitiv de acest gen. Au lansat ei tablete, dar niciuna de acest gen. De fapt MateBook este clar o intrare în competiție chiar și cu Apple, cu Samsung, cu numele mari din industrie. Arată excelent și are funcții utile și accesorii, iar singura necunoscută acum este fiabilitatea lui. Au ales procesoarele Intel Core M pentru a putea realiza un design de tabletă, fără fante de răcire și altele asemenea. Totuși, un Core-M7 cred că își face treaba foarte bine pentru călătorie, iar utilizatorul scapă de laptopul greoi, chestie pe care am promovat-o totdeauna în ultimii ani. Da, nu o să joci cine știe ce jocuri video pe el, dar totuși, își va face treaba foarte bine. Autonomia este de 10 ore, ceea ce mi se pare destul de bine pentru un astfel de dispozitiv, oricum peste media portabilelor de astăzi.

Ecranul este de 12 inch, nici foarte mic, dar nici prea pare, tocmai cât ai nevoie să faci treabă normal pe el. Este un LCD cu rezoluție 2160 x 1440 pixeli, deci se va vedea totul foarte ok. Exemplu de chestie foarte deșteaptă – un singur buton este și de pornire și scanner de amprentă, într-un fel ca sistemul de la smartphone, apeși acolo și deblochezi laptopul și lucrezi direct, nu mai este nevoie de altceva. Dacă nu ai nevoie de tastatură, o detașezi și folosești doar tableta, este la fel de simplu de conectat la loc. Nu are baterie sub taste sau altceva, este un smart-cover care permite utilizarea în modul de laptop clasic.

Spre deosebire de Surface Pen, stylusul Huawei nu are un locaș special în care stă, va trebui ținut separat. Se încarcă într-o oră și are autonomie de o lună, iar dacă ai nevoie este și pointer laser cum spuneam, precum și clicker pentru prezentări business. Dock-ul smart are însă un toc special în care este ținut pe drum, oferă conectivitate HDMI, LAN și USB Type-C. Totuși, nu se conectează la dock precum alte laptopuri, ci este doar separat. Am făcut o captură și cu prețurile, variante în funcție de dotări și prețurile accesoriilor, le găsiți în galeria foto.

Acum fug spre Samsung, revin cu impresii.

Galerie foto