Divizia specializată a Hyundai Motor Group, Supernal, a dezvăluit astăzi S-A2, un concept de vehicul electric cu decolare și aterizare verticală (eVTOL). Evenimentul a avut loc în cadrul CES 2024.

Supernal S-A2 are pilot și patru pasageri

Vehiculul Supernal S-A2 are pilot plus patru pasageri și marchează cea mai recentă etapă în foaia de parcurs Supernal către obiectivul de a a oferi călătorii zilnice mai sigure, eficiente și accesibile.

S-A2 se bazează pe conceptul de viziune al companiei, S-A1, pe care a debutat la CES 2020, reunind ingineria aerospațială inovatoare și designul estetic auto Hyundai Motor Group. Supernal va atinge nivelul de siguranță al aviației comerciale și va permite producția la prețuri accesibile a vehiculelor sale pe măsură ce se pregătește să intre pe piață în 2028.

Supernal S-A2 este o aeronavă cu coadă în V proiectată să navigheze cu 190 de km pe oră, la o altitudine de 450 de metri, pentru a satisface nevoile tipice de operare a orașului pentru călătorii de 40 – 60 de kilometri, inițial. Dispune de o arhitectură de propulsie electrică și are opt rotoare. La intrarea în funcțiune, vehiculul Supernal va funcționa la fel de silențios ca o mașină de spălat vase: 65 dB în fazele verticale de decolare și aterizare și 45 dB în timpul deplasării pe orizontală.

Vehiculul este proiectat cu prioritate pe siguranță și cu accent pe durabilitate și confortul pasagerilor. Este conceput pentru a atinge standardul global de siguranță al aviației comerciale, are o structură robustă a corpului aeronavei, care include componente redundante în sisteme critice, cum ar fi grupul motopropulsor, comenzile de zbor și avionica. Configurația rotorului cu înclinare completă va propulsa vehiculul atât în faza de zbor verticală, cât și în cea orizontală, cu o eficiență unică. Pentru a menține calitatea superioară, fiind și rentabil, vehiculul va fi fabricat utilizând capacitatea de producție în masă a Hyundai.

Pe măsură ce Supernal continuă să își optimizeze vehiculul pentru certificare, producție în masă și cazuri de utilizare extinse, compania se concentrează, de asemenea, pe modularitatea interioară și pe modernizarea bateriei. Aceasta include capacitatea de a înlocui modulul bateriei pe măsură ce tehnologia avansează.

Porturile pentru decolare verticală reprezintă un element cheie pentru comercializarea acestui tip de vehicule. Ele vor servi drept puncte de origine, transfer și destinație pentru operațiunile aeronavelor eVTOL și modurile de transport existente. Zborul electric silențios va permite acestor puncte să fie prezente în orașe, în aeroporturi, stații și clădiri, pentru o integrare perfectă cu opțiunile de tranzit existente.