Lumea noastră este formată din date, iar acestea furnizează informațiile care stau la bază tuturor formelor de cunoaștere, spun colegii de la Risco.ro. În ultimul secol, știința și tehnologia au revoluționat omenirea și ne-au schimbat stilul și percepția asupra vieții.

Nu mai este nici un secret că tehnologia va avea un rol crucial și în viitor, iar acest lucru se datorează în cea mai mare parte Inteligenței Artificiale. Pentru că lucrează cu date și informații, AI a devenit un instrument extrem de puternic care este folosit în toate ariile și domeniile societății. Până acum, IA a revoluționat e-commerce-ul, a avut o contribuție majoră în medicină, a ajutat în domeniul producției și manufacturii, a avut un impact enorm în media și publicitate, iar rolul sau nu se oprește aici. De acum înainte, IA va continuă să aibă un impact extraordinar asupra tuturor activităților noastre.

Nimeni nu poate prezice cu exactitate cum se va schimbă omenirea datorită IA, însă sunt câteva indicii care ne arată direcția în care se vor îndrepta anumite domenii.

1) Educație. Textele au fost digitalizate, iar acum ebook-urile sunt din ce în ce mai folosite de cititori. Informația este nelimitată, iar internetul este o sursă inepuizabilă de cunoștințe. Putem învață orice, oricând, din confortul casei noastre, putem participă la conferințe video, putem învață limbi străine cu ajutorul aplicațiilor de acest fel, iar acestea sunt doar câteva din inovațiile pe care le-a adus IA în educație. Pe viitor, tendința este să fie personalizat procesului de educație. În acest sens, specialiștii în domeniu preconizează dezvoltarea instructorilor virtuali capabili de analiză faciala. Acest lucru va ajută la identificarea emoțiilor studenților, instructorii virtuali își vor da seamă dacă participanții la curs sunt plictisiți sau dacă se chinuie să înțeleagă informația predata.

2) Muncă. AI este încorporată în activitățile operaționale ale unor companii, iar rolul sau începe să crească din ce în ce mai mult. Cu ajutorul AI s-au dezvoltat programe complexe care analizează date și realizează predicții în toate domeniile de activitate. Sunt industrii (mai ales în producție și manufactură) în care roboții au preluat sarcini simple și repetitive cum sunt, de exemplu, stivuirea și asamblarea mărfii, iar senzorii de analiză predictivă fac întregul sistem să funcționeze fără probleme. Pe viitor, în domeniile cu activități repetitive mașinile pot luă locul oamenilor. Datorită capacității crescute de învățare a mașinilor, roboții vor putea prelua multe sarcini care acum sunt efectuate de oameni, iar aceștia vor avea atunci nevoie de o reconversie profesională. Cunoștințele de IT și de limbaj de programare vor fi din ce în ce mai căutate, la fel și domeniile care implică creativitate și imaginație (roboții nefiind capabili de așa ceva).

Citește și mai depare pe Risco.ro.