Despre Inteligența Artificială s-au format diverse opinii, atât pozitive, cât și negative, scrie Risco.ro. Se vehiculează că tehnologia din zilele noastre se vă transforma curând în ceva diabolic, însă cercetătorii ne asigura că nu avem motive de ingrjorare. Inteligența Artificială imită funcțiile cognitive, iar unii specialiști nu se tem că mașinăriile vor avea conștiință și vor lua decizii în detrimentul omenirii, ci că vor avea scopuri prestabilite care vor fi atinse prin mijloace diferite de ale omului.

Problema ține de perspectiva prin care este privită situația. Ne temem de necunoscut, ne temem că roboții se vor situa în tabăra adversă, în loc să ne gândim că putem fi în aceeași tabăra, urmărind scopul potrivit. Încă nu s-a pus problema de înlocuire a angajaților cu variante artificiale îmbunătățite. Mai ales în domeniile de lucru pe profil uman, care țin de contactul cu pacienții/clienții și care implica empatie, robotii nu vor putea vreodată să înlocuiască specialiștii.

În schimb, roboții pot fi responsabili de tot ce înseamnă birocrație, sisteme prestabilite care funcționează după aceiași algoritmi, chestiuni repetitive care ar scuti forță de muncă umană de eforturi care costă timp. Astfel, oamenii rămân cu mai mult timp pentru a exploata abilitați precum imaginația și creativitatea și vor profesa în domenii în care empatia este indispensabilă.

Un motiv de îngrijorare pentru specialiștii în domeniu reprezintă tehnologia “Deepfake”. Oamenii nu vor fi capabili să detecteze diferențele dintre acțiunile realizate de om și acțiunile realizate de Inteligenta Artificiala. Pentru dezvoltatorii de IA, acest aspect poate fi considerat o confirmare a succesului muncii depuse, însă cât de mult reprezintă prea mult?

Citește în continuare articolul pe RisCo.ro