Jolla Sailfish este noul sistem de operare pentru smartphone realizat de foștii angajați Nokia care au părăsit compania finlandeză pentru a continua proiectul MeeGo. Nokia a încercat la un moment dat să renunțe la Symbian, care nu era optimizat pentru ecrane touchscreen și să facă un sistem de operare bazat pe Linux (Maemo inițial). A făcut modele bune, N900 a fost poate cel mai bun. Apoi a urmat Meego și modelul excelent Nokia N9. Dar au abandonat acest sistem după decizia istorică de a trece la Windows Phone. Jolla merge mai departe.

jolla-sailfish-os-android-970x0

Sursa foto.

Jolla Sailfish este un OS nou, dar tot bazat pe Linux. Terminalele prezentate de ei arată bine, dar nu e clar dacă sunt doar modele de test sau chiar vor vinde acest smartphone.

Ca interfață nu sunt mari modificări, chiar multe similarități. Par că au câteva din aplicațiile celemai populare (se văd Evernote, Instagram, Youtube, Whatsapp). Dar fondatorii Jolla vorbesc în continuare despre inovație și de un val nou pe piața smartphone. 

 

“Industria smartphone este într-o perioadă de stagnare, nu a mai fost nicio schimbare de ani de zile

Pe de o parte are dreptate – saturația este tot mai prezentă pe măsură ce toată lumea are un smartphone deja. Nu s-au mai făcut noi invenții, ci doar îmbunătățiri ale experienței. Pe de altă parte, ce aduce Jolla nou? E doar un alt OS fără un ecosistem masiv (ca Android sau iOS), un concurent pentru mulții alții – Blackberry sau Windows Phone. Există, e diferit, dar cam atât. Și Mozilla au făcut un Firefox OS mobil, dar sunt și alte proiecte, niciunul convingător.

Jolla spune că este gata pentru lansarea mondială. Le doresc succes, dar sunt puține atuuri care i-ar impune în fața terminalelor și sistemelor de operare consacrate deja.