Foștii angajați Nokia care continuă proiectul MeeGo au lansat azi oficial primul smartphone Jolla, un terminal cu design special, tehnologii avansate și promisiunea de a rula aplicații Android. Noua versiune a sistemului de operare, bazat pe Linux, este botezată Sailfish OS. Cel mai reușit smartphone Nokia cu o platformă similară rămâne și acum N900, un model care ar fi cucerit lumea dacă se bucura de un suport adevărat din partea companiei. Cei de la Nokia au ezitat, nu au avut stocuri de terminale N900, au revenit apoi la Symbian, l-au abandonat, au trecut la Windows, apoi au vândut compania.

jolla

Nokia N900 a fost un smartphone revoluționar, un adevărat Communicator relansat în era smartphone.
Dacă N900 avea ca OS Maemo, o altă versiune de Linux, Nokia și Intel și-au combinat proiectele Linux în MeeGo. Intel lucra la MobLin, un Linux adaptat gadgeturilor mobile, dar care nu a prins. Nici MeeGo nu a prins, deși Nokia a lansat și cu aceată platformă un super-telefon. Nokia N9 a fost iar un model excelent. A setat multe trenduri în industrie și aducea design-ul legendar care a impus ulterior terminalele Windows Phone, mai ales primul telefon făcut cu Microsoft, Nokia Lumia 8o0.

Din păcate Nokia nu a susținut și promovat global aceste terminale. Ele au fost arătate ca și concept, dar niciodată vândute la nivel global unei audiențe care le aștepta cu sufletul la gură. Nokia continua să promoveze, împreună cu operatorii și retailul doar modelele Symbian, un produs bun, dar la care a renunțat de asemenea în final. Știm cu toții ce a urmat.

Foștii angajați Nokia merită o șansă și abia aștept să văd terminalul lor. Sunt sigur că vor fi la Mobile World Congress anul viitor, iar eu o să fiu acolo. Detalii despre Jolla găsiți la ei pe site.

Terminalul are un procesor Qualcomm Snapdragon dual-core la 1,4GHz, 1GB de RAM, stocare de 16GB, ecran de 4,5 inch, conform V3. Camera foto are senzor de 8 megapixeli, are tehnologie 4G/3G/GSM, iar prețul ar fi de 399 euro. Compania a anunțat că are comenzi din 136 de țări, fără să aibă însă prezență locală în fiecare.

Jolla integrează sistemul de navigație Nokia Here care a fost dezvoltat pentru această platformă. De asemenea, promit acum acces la 90% din aplicațiile Android, așa cum promiteau și cei de la Blackberry cu BB10. Să vedem ce succes vor avea.

Rămân în continuare convins că un singur model Nokia cu Android ar fi schimbat piața definitiv și nu ar fi adus niciodată la vânzarea pe nimic spre Microsoft.