Parlamentul federal german a votat o nouă lege privind furnizorii de echipamente 5G. Documentul are o mulțime de reguli mai stricte, dar acestea se aplică pentru toți furnizorii și nu exclude o companie doar după țara de origine. La noi, legea 5G merge mai departe fără a se ține cont de tehnologie, ci doar pe baza unor criterii politice.

Noua lege din Germania

Legea securității IT 2.0 a fost adoptată. Acest lucru permite guvernului federal să interzică utilizarea unor componente hardware esențiale pentru siguranța rețelelor de viitor. Una dintre modificări permite Ministerului Federal de Interne să interzică utilizarea unor dispozitive 5G dacă producătorul este controlat de guvernul unei alte țări sau a fost deja implicat în activități periculoase. Este adevărat că pare îndreptată tot contra Huawei, dar nu menționează nicăieri brandul sau China. Din contră, regulile sunt la fel de stricte pentru toți furnizorii.

„Odată cu extinderea rețelelor 5G, problemele de securitate sunt acum de o importanță centrală”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru grupul parlamentar CDU / CSU, Mathias Middelberg, citat de Frankenpost. Raportorul responsabil al Uniunii Europene, Christoph Bernstiel, a subliniat că, pe lângă o revizuire tehnică, va exista și o revizuire politică a producătorilor. Cu toate acestea, nu este o lege contra Huawei, deoarece aceleași cerințe se aplică tuturor.

Cu noua lege, crește însă implicarea autorității germane pentru securitate IT (BSI).”Sunt deosebit de mulțumit că BSI devine centrul de consiliere independent și neutru pentru consumatori cu privire la problemele de securitate IT la nivel federal”, a declarat Arne Schönbohm, șeful instituției.

„Acest pas este corect deoarece amenințările puse de criminalitatea cibernetică în Germania rămân la un nivel tensionat și ridicat”, a explicat el.

Ce se întâmplă în România

La ora actuală, proiectul de lege 5G din România merge mai departe fără criterii tehnice sau legate de securitatea IT. Nu s-a ținut cont de niciun feedback exprimat public sau de recomandările specialiștilor privind implementarea rețelelor 5G. Nici de măsurile tehnice recomandate de UE. Proiectul autohton nu reglementează securitatea rețelelor 5G.

Giganţii Orange, Vodafone, Telekom şi Digi, care domină piaţa locală de comunicaţii, cu o valoare de aproape 4 miliarde de euro pe an, au lansat un nou mesaj dur către autorități în cadrul evenimentului Ziua Comunicaţiilor.

Exasperaţi de lipsa de claritate legată de cadrul legal privind construcţia de reţele 5G şi licitaţia de spectru radio pentru această tehnologie, operatorii spun că aceste acte normative au potenţialul să “dărâme efectiv” industria locală.

Sunt operatori care au infrastructura construită cu echipamente Huawei și nu se explică nicăieri clar ce se va întâmpla cu ele. Proiectul actual menționează că, în lipsa autorizării, operatorii trebuie să oprească utilizarea de echipamente de la un vânzător în termen de 5 ani. Documentul nu spune ce se întâmplă dacă vânzătorul a depus toate documentele, dar nu primește autorizare în acest termen. El practic își face datoria, dar organismul de stat nu revine la timp cu un răspuns. Și există și probleme de cost, cine va suporta costurile înlocuirii unor echipamente pe baza deciziei politice.

Concluzii

Proiectul 5G urmează să intre în dezbatere în Camera Deputaților, timp de doar 7 zile – insuficient pentru analiza corectă de către comisii. Cerințe similare au fost exprimate de către operatorii telecom, de către Consiliul Concurenței sau Ministerul Justiției.

Este necesară definirea unor criterii tehnice privind securitatea IT și adăugarea lor în proiectul de lege românesc. Ar putea urma exemplul german, cu certificări similare pentru toți furnizorii. Acest draft este crucial pentru viitorul digitalizării în România.