Mediatek Dimensity 9200 a fost anunțat oficial. În ciuda zvonurilor care anunțau detalii tehnice zilele trecute, el va avea doar tehnologii moderne. Astăzi s-a discutat că și Qualcomm va adopta acest trend pentru Snapdragon 8 Gen 2.

Zvonurile menționau că procesorul va folosi aceleași nuclee Cortex-A710 și Cortex-A510, ca la modelul 9000. Același lucru circula și despre Snapdragon 8 Gen 2 la un moment dat. Astăzi s-a schimbat și zvonul despre Qualcomm.

Doar tehnologii de ultimă generație

MediaTek a anunțat procesorul pentru smartphone-uri Dimensity 9200. Potrivit companiei: „combină performanța maximă cu economii semnificative de energie, prelungind durata de viață a bateriei și păstrând smartphone-urile reci”. Construit folosind tehnici de ultimă oră, este primul cip emblematic al producătorului care include atât conectivitate Sub-6 5G, cât și mmWave 5G.

Construit folosind cel mai recent proces 4nm de a doua generație, este primul cip care utilizează arhitectura ARM V9 de a doua generație. Este primul cu noile memorii RAM LPDDR5X și primul cu un sistem de stocare UFS 4.0 și MCQ. Procesorul folosește un singur ARM Cortex X3 care rulează la 3,05 GHz, trei nuclee Cortex A715 de 2,85 GHz și patru nuclee Cortex A510 de 1,8 GHz pentru eficiență. Dimensity 9200 este, de asemenea, primul cip care folosește GPU-ul ARM Immortalis G715 cu 11 nuclee, care acceptă urmărirea razelor hardware.

În ceea ce privește îmbunătățirile și alte aspecte, MediaTek a introdus și un nou APU, APU 690, care ar trebui să înregistreze niște îmbunătățiri frumoase în AI. De exemplu, MediaTek spune că APU-ul lui Dimensity 9200 are performanțe cu 35% mai mari (conform ETHZ5.0), un Deep Learning Accelerator (DLA) îmbunătățit cu un mod de precizie mixt și o eficiență îmbunătățită a memoriei partajate.

În cele din urmă, în domeniul ISP, Imagiq 890 al companiei poate lucra cu APU prin Video Stream Engine, pentru a permite producătorilor de dispozitive să adauge îmbunătățiri unice AI-video fluxului video pe măsură ce acesta este procesat de ISP. Există, de asemenea, o îmbunătățire a consumului de energie atunci când filmați în 8K și are cea mai rapidă captură foto AI-NR a companiei de până acum.

Mai sunt și altele

De asemenea, MediaTek Dimensity 9200 este gata pentru Wi-Fi 7 (primul SoC care va fi), acceptă senzori RGBW nativ, va suporta UFS 4.0 și Multi Circular Queue (MCQ) și va avea o disipare mai bună a căldurii. A doua generație a procesului de fabricație de 4 nm al TSMC ar trebui să obțină, de asemenea, unele câștiguri de performanță și eficiență, compania spunând că există o scădere cu până la 25% a consumului de energie față de Dimensity 9000 de anul trecut. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă dacă se concretizează.

MediaTek Dimensity 9200 va fi disponibil comercial până la sfârșitul anului 2022, deși compania nu a enumerat încă niciun furnizor anume de smartphone-uri care îl va implementa pe smartphone-urile lor. Urmează să vedem lansările în curând.

Noile detalii Snapdragon 8 Gen 2

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 va avea 1x Cortex-X3, 4x Cortex-A715 și 3x nuclee Cortex-A510 într-un aranjament tri-cluster. Cu alte cuvinte, discuțiile anterioare despre arhitectură sunt acum anulate.

Zvonurile anterioare au spus că Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 va avea un procesor cu patru clustere cu 1x Cortex-X3, 2x Cortex-A715, 2x Cortex-A710 și trei nuclee Cortex-A510. Se pare că au renunțat la vechiul A710 până la lansare.

Adreno 740 de la Snapdragon 8 Gen 2 vine și el cu unele actualizări interesante ale GPU-ului, cum ar fi suport pentru raytracing hardware și decodare AV1, punându-l la egalitate cu Dimensity 9200.