Microsoft HoloLens este disponibil oficial și în Europa, inclusiv în România, au anunțat azi oficialii companiei în cadrul evenimentului Future Decoded din Londra. Primul computer holografic integrat din lume, care rulează Windows 10, va fi disponibil pe 29 de piețe noi din Europa, inclusiv în Turcia.

Este unul dintre cele mai bune și atractive proiecte de Realitate Augmentată, acum denumită de companiile din domeniu “Realitate Mixtă” – Mixed Reality. Totuși, Hololens este printre cele mai scumpe device-uri, versiuni mai accesibile urmând să fie realizate de partenerii Microsoft. Versiunea comercială este 5.000 de dolari, iar varianta pentru dezvoltatorii de aplicații este 3.000 de dolari. Întrebarea este ce tip de conținut vor dezvolta ei având un public atât de limitat din cauza prețului.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul dedicat al Microsoft.

Microsoft Corp. a anunțat pentru prima dată ochelarii HoloLens în ianuarie 2015 și l-a distribuit dezvoltatorilor și partenerilor comerciali din Statele Unite și Canada pe 31 martie 2016.

Ideea este interesantă pentru că tehnologia VR este extrem de izolatoare și te poate face să pierzi timpul într-un univers complet virtual, fără să interacționezi decât cu computerul. Tehnologia Hololens care include casca cu ochelari permite afișarea de conținut digital suprapus peste imaginile din realitate. Astfel, o mulțime de jocuri video se pot dezvolta, cu interacțiune socială, dar și grafică AR, cu aventuri interesante și se poate extinde utilizarea pentru educație, posibil și pentru sănătate sau business. Astfel, ceea ce era doar un concept Microsoft extrem de scump ar putea deveni o industrie nouă.

Inițiativa Windows Mixed Reality va aduce multe căști AR produse de parteneri, cam aceleași companii care produc laptopuri și PC-uri cu Windows. Probabil va exista aici o nouă competiție și astfel va scădea prețul. Producătorii de jocuri video se vor implica în dezvoltarea de aplicații din ce în ce mai bune, iar pînă la urmă toată industria va merge mai departe.