Microsoft a încheiat astăzi suportul pentru Windows Vista, ceea ce înseamnă că orice problemă tehnică pentru acest sistem de operare nu mai poate fi rezolvată cu ajutorul lor. Pentru firme este cel mai greu, iar în ultima vreme, Microsoft când taie suportul face în așa fel încât să nu mai meargă nimic.


Credit foto: © Lucian Milasan | Dreamstime.com – Old Windows

Vă dau un exemplu banal, foloseam Windows Movie Maker, îl am instalat pe 5 laptopuri, pe toate merge. Acum o lună sau așa, Microsoft anunță că renunță la suportul pentru Movie Maker. Eu îmi iau laptop nou, instalez Windows 10 și – ce să vezi – surpriză – nu merge Movie Maker. Niciuna din soluțiile online de pe forumurile Microsoft nu mai funcționează. Au făcut renunțarea la suport atât de simplă încât nu se mai poate folosi. Deși aplicația e foarte bună, merge bine mersi. Ce s-a întâmplat în continuare? O firmă de “specialiști” a luat Movie Maker și îl vinde acum pe bani. Nici măcar nu știu dacă au acceptul Microsoft. În orice caz, nu l-am cumpărat pentru că nu am nicio garanție că ăsta nu vine deja virusat. Cum să vinzi un program care a fost gratis pănă acum? În mod sigur e virusat, deci nu.

Acum se renunță la suport tehnic la Windows Vista. S-a renunțat la suport tehnic pentru Windows XP. Zeci de mii de bancomate merg cu Windows XP sau Vista, zeci de computere din sistemele de stat sau din școli merg cu aceste sisteme. Ce credeți că se întâmplă cu ele? Sunt vulnerabile în primul rând. Problema nu se pune dacă vor fi atacate, sigur vor fi, problema va fi cum să le ferești de atacuri? Devine practic imposibil. Poți apela la un specialist, dar practic îți pui datele în brațele lui.

Pe de altă parte, cum zicea un comentator mai demult, asta e viața. Microsoft mizează tot pe Windows 10 și face totul să aducă clienții pe Windows 10, prin orice mijloace. Mergem mai departe. Să vedem Creators Update, eu încă nu am avut curaj să fac actualizarea. Sper să fie pe-atât de bună pe cât o laudă unii. Mai vedem.