După Windows Continuum, a doua mare promisiune pentru Windows 10 Mobile era de fapt posibilitatea de a porta rapid aplicații de Android pe noua platformă. Microsoft a cumpărat Xamarin, o firmă care e specializată în crearea de aplicații cross-platform. Dar, Microsoft renunță la propria unealtă de a porta aplicații de pe Android pe Windows 10. 
Windows-Bridge-for-Android
Deocamdată spun că rămâne valabil efortul de a porta aplicații pentru iOS sau  Win32. Deocamdată spun asta, pentru a atenua situația, pentru că multe din aplicațiile iOS sunt similare, comparabile, cu cele de Android. Tot ar fi bine și așa, doar că acum poți viza mai degrabă utilizatorii iPhone, pe când la Android aveai o plajă mai mare de potențiali clienți. Probabil că s-au lovit de o problemă tehnică, pe care nu o fac publică, dar se vede printre rânduri. Oricum, va fi greu să meargă după clienții Apple, 99% super-mulțumiți de iPhone.

Promisiunea Microsoft ar fi Universal Apps, care să ruleze și pe versiunea mobilă și pe cea normală de Windows 10. Uneltele de portare pentru aplicații funcționează ok, dar tot există bug-uri și probleme pentru aplicațiile portate și deseori rezolvarea situațiilor ia foarte mult timp.

Pe de altă parte, Blackberry a început cu adaptarea unor aplicații Android și a ajuns în final să adopte de tot Android pentru telefoanele sale și tot nu reușește să facă vânzări. Probabil Microsoft nu a vrut să urmeze acest drum, deși sigur au majoritatea aplicațiilor deja disponibile pe Android, iar utilizarea pentru seria Nokia X a fost foarte apreciată. Dar Microsoft nu vrea să facă un smartphone de top cu Android, pentru a evita dependența de acest sistem de operare.

În fine, știrea este că Windows Bridge for Android, cu numele de cod Astoria, va fi abandonat. Microsoft încurajează dezvoltatorii să utilizeze versiunile pentru iOS în schimb. Windows Bridge for iOS este denumit Islandwood, iar cel pentru aplicațiile vechi Win32 este botezat Centennial.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!