Misiunea NASA Dragonfly va încerca să aterizeze pe Titan, luna lui Saturn. Agenția spațială va lansa nava de dimensiunea unei mașini, echipată cu opt elice care se rotesc, într-una dintre cele mai interesante lumi din sistemul nostru solar. Titan este un tărâm rece în care metanul, nu apa, umple lacurile și mările și unde dunele sunt plin de ingrediente organice necesare dezvoltării vieții.

NASA Dragonfly
Concepția unui artist despre nava spațială Dragonfly care zboară pe luna lui Saturn Titan. Credit: NASA / Johns Hopkins APL / Steve Gribben

Misiunea NASA Dragonfly

NASA a stabilit că Dragonfly a trecut cu brio de etapele preliminare producției, iar pe 28 noiembrie a aprobat acest „dual-quadcopter” pentru a intra în faza de construcție finală. Vehiculul zburător este proiectat în mod unic pentru această misiune, deoarece va explora sute de mile de terenul Titanului. De-a lungul unei misiuni planificate de aproape trei ani, Dragonfly va decola și va ateriza pe mai multe locuri, în timp ce investighează condițiile „prebiotice” care ar fi putut asigura infuzia pentru ca viața să se formeze în cele din urmă în sistemul nostru solar.

„Acesta este într-adevăr singurul loc din sistemul solar care are acest tip de chimie”, a spus Elizabeth „Zibi” Turtle, un om de știință de la Laboratorul de Fizică Aplicată de la Universitatea Johns Hopkins și investigatorul principal al misiunii, pentru Mashable.

Dunele lui Titan sunt acoperite de o crustă de apă cu gheață, permițând moleculelor bogate în carbon să se amestece cu apă. Moleculele organice conțin carbon, corpurile noastre, de exemplu, sunt pline de carbon. Această lume permite cercetătorilor să arunce o privire asupra Pământului timpuriu. Să descopere cum s-ar putea să fi apărut ingredientele vieții în astfel de medii. „Moleculele organice sunt elementele de bază ale vieții, iar prezența lor pe Titan ridică diverse întrebări – ce compuși sunt pe Titan și ce ar putea forma?” spun oamenii de știință.

Dragonfly este programată să se lanseze în 2028. Va ateriza pe Titan în zona ecuatorului, unde se află dunele întinse, la mijlocul anilor 2030. Este o misiune într-o lume neexplorată niciodată, cu o navă spațială capabilă să zboare aproximativ 7 kilometri într-o zi, pe fondul temperaturilor care scad la -290 Fahrenheit (-180 C).

Iar drona va fi trebui să treacă prin condiții meteo asemănătoare Titanului înainte de lansare. Laboratorul de Fizică Aplicată a construit o „Cameră Titan”, un cub spațios de 4,5 metri, pentru a simula condițiile de frig pe această lume îndepărtată, la aproximativ 1287 de milioane de km distanță (această distanță variază în funcție de orbitele Pământului și a lui Saturn). Inginerii au testat recent, cu succes, electronica pentru rotoarele esențiale ale lui Dragonfly, a spus Turtle.