Circulă de câteva zile zvonuri privind noi modele iPhone X, mai ieftine, care vor fi lansate anul viitor. Mi se pare în același timp interesant și absurd, așa că hai să analizăm un pic problema.
Update: Forbes apreciază că pariul iPhone 8 / iPhone X a eșuat, iar de-asta Apple caută soluții.

Pe scurt, informația ar fi așa: iPhone X nu va depăși câteva milioane de unități, ceea ce pentru Apple este puțin, iar iPhone 8 nu se vinde nici el foarte bine. Pentru a cuceri piața din China, Apple are nevoie nu de un iPhone SE, ci de un iPhone X ieftin, care să facă vânzări. Conform WCCFTech, sunt în lucru mai multe modele de iPhone X, dar modele ieftine, mai ales pentru piața din China. Însă cum Apple este o companie globală, dacă fac un astfel de produs, sunt convins că nu va fi limitat la piața din China.

Sunt cel puțin două modele noi, ambele mai ieftine, cu nume de cod Lisabona și Hangzhou, care ar urma să fie lansate în 2018. Desigur, acest lucru ar putea fi începutul discuției privind următoarea generație iPhone, pentru că nu văd de ce ar face trei modele anul viitor. În schimb, noile modele iPhone ar putea fi inspirate din iPhone X și fiind în 2018 o generație S, ar putea fi mai ieftine. Dar fix cu 100 de dolari, cum spun zvonurile. Adică nu vor fi modele de 300-400 de dolari, cum speră utilizatorii. Iar de la 999 dolari, o reducere de 99 de dolari nu prea înseamnă ieftin.

Faza este că informația este dată și de China Economic Daily, dar și de Macotakara, un blog japonez. Nu e clar cine citează pe cine, dar toți citează surse bine informate. Articolul nu menționează dacă modelele de anul viitor vor avea exact tehnologiile despre care se discuta anterior, de exemplu, că Apple trece doar la Face ID, fără amprente.

Lăsând tehnologia la o parte, Apple nu are rost să facă modele ieftine și dacă scade 100 de dolari nu va fi o problemă sau un stimulent pentru fanii săi. Cred că fanii Apple ar cumpăra iPhone indiferent de preț, doar să fie siguri că au cel mai bun model. Iar acum, impresiile variază, unii consideră iPhone X slab, urât, neplăcut datorită secționării ecranului. Alții consideră pur și simplu că iPhone 8 este mai bun, pentru că este “clasic”.

Probabil că Apple are pregătite scenarii de rezervă dacă de exemplu vânzările ar scădea foarte tare sau scăderile de aplicații ar scădea foarte tare, moment în care vor veni cu telefoane mai ieftine. Dar pînă atunci nu cred, plus că fiecare scădere de preț înseamnă pentru Apple pierderea profitului… Chiar nota cineva că nu trebuie să ne facem griji, că Apple este suficient să facă profit mare datorită iPhone X și nu va observa nimeni scăderea vânzărilor.