Dacă ai un blog și vrei să faci bani din el, prima problemă pe care o ai de rezolvat este hostigul. Azi-noapte s-au lovit de problema asta cei găzduiți la NameBox.ro, o firmă relativ mică.

Update 16.03.2017 – Namebox recunoaște problema:

în cursul nopții de 14.03.2017 oră 02:05 min, serviciile oferite de societatea noastră, au fost afectate parțial de un atac cibernetic, care a produs pagube asupra unor servere. Datorită intervenției noastre prompte, am reușit să limităm numărul de servere afectate.

Cu toate acestea, încă nu putem cuantifica exact întinderea și gravitatea tuturor problemelor tehnice cu care ne confruntăm. Echipă noastră depune eforturi continue și am început deja recuperarea datelor clienților care ne-au pus la dispoziție backup-urile locale. În urmă atacului, au fost afectate inclusiv serverele de backup. În această situație, ne vedem nevoiți să declarăm existența unui caz de forță majoră, în afară oricărei situații pe care o puteam preveni.

Eu am pățit ceva similar în 2010 sau 2009, cu blogul de turism. Mergea foarte bine atunci, peste 30.000 de vizitatori, era la Găzduire.ro. S-a ars un HDD fizic, iar ultimul back-up era din 2007. Toate datele s-au pierdut, pentru că nici softurile, nici soluțiile de recuperarea datelor profesioniste nu pot face minuni. Blogul a stat picat câteva zile. Google a observat problema, end of story. Niciodată nu și-a mai revenit.

Apropo, vezi cum să faci backup la blog ->>

Am schimbat recent hosting-ul Computerblog de la EasyHost, după o serie de probleme tehnice. Ei aveau probleme cu serverul, dar spuneau că e vina WordPress, că nu știu ce să facă sau nu e treaba lor. Ultima oară crăpase site-ul și omul de la suport tehnic găsea un backup din 2014. Așa că am spus stop. Migrarea a fost dificilă, dar am scăpat de orice problemă tehnică datorită SRV.ro.

Însă am învățat că e bine să ai back-up-ul tău, mai ales când e vorba de munca ta, pe care nu poți recupera altfel. Nici acum nu am back-up la zi, dar dacă ar fi un incident azi, site-ul ar fi up rapid. Hosting-ul este prima problemă pentru un blogger profesionist, iar dacă faceți asta din pasiune ceea ce oferă Blogger sau WordPress.com este suficient, nu vă chinuiți cu site-uri proprii.

Incidentul NameBox este ciudat, cum observă și Vali, ei zic că e un scurtcircuit, dar de fapt s-au pierdut toate datele. Aproape sigur este un malware care s-a transmis pe toate sistemele – e posibil să fi criptat datele. Sau a intrat vreun hacker și le-a dat delete manual. Astfel de incidente sunt perfect plauzibile la companii mici și nu m-ar mira deloc. În orice caz, consider că este datoria companiei să spună adevărul și să își asume problema. Nu știu cum vor putea recompesa clienții, mai ales pe cei care aveau blogul de mai mult timp.