După ce au negat de câteva ori, cei de la Nokia au recunoscut că pregătesc revenirea pe zona terminalelor smartphone. Lansarea va fi posibilă abia la finalul lui 2016, conform acordului cu Microsoft. În acest moment compania finlandeză angajează ingineri și specialiști în testare pentru a realiza un produs bun.

nokiaandroid

Nokia era liderul mondial al industriei de telefoane mobile atunci când a apărut primul iPhone. Nokia a lansat primul telefon smart, care îngloba funcții ale unui computer. Însă Nokia nu a fost pregătită pentru trecerea de la telefonul cu butoane la touchscreen. Deși au făcut modele bune, finlandezii nu au creat un ecosistem și nu au aderat la unul viabil. În urma unor serii de decizii greșite, care nu par coincidențe, Nokia alege să meargă pe muribundul Windows Phone. Ajungând în pragul falimentului, vând pe nimic divizia de telefoane către Microsoft. Această tranzacție s-a dovedit un eșec și pentru gigantul software, care tot nu a reușit să stimuleze vânzările, nici cu tot aparatul de lider global preluat de la Nokia.

Nokia Technologies, compania care deține patentele și tehnologiile dezvoltate de finlandezi, încearcă acum o revenire. Au făcut tableta cu Android Nokia N1 și probabil că viitorul smartphone va fi tot cu Android. Au mai lansat o cameră video smart și alte asemenea dispozitive. Desigur, acum doar numele a rămas cunoscut, pentru că vorbim de o companie nouă.

ads

Pe Android există de asemenea Z Launcher, disponibil în Google Play, care permite utiizatorilor să experimenteze interfața dezvoltată pentru telefoane. Sincer, am testat Z Launcher și nu mi-a plăcut. Dar probabil va fi optimizat în timp.

Nokia adoptă acum un model diferit, în genul celor folosite de Philips sau Alcatel. Va oferi brandul său unui producător chinez, care se va ocupa de terminale. Va avea propria proiectare și propriul control al calității, dar nu va produce telefoanele. Sunt curios dacă în 2016 vor putea avea succes. Și mai ales, care vor fi atuurile pe care le vor aduce: design, tehnologii speciale.