O parte dintre noutățile CES 2018 au fost prezentate deja, nu este nimic ieșit din comun, dar sunt gadgeturi noi și invenții interesante care merită menționate. Fiind un eveniment axat pe electronice, cele mai mari noutăți sunt legate de televizoare, dar sunt și alte noutăți care merită menționate. Foarte multe știri sunt despre mașini autonome și tehnologie pentru auto.
Le prezint pe rând, derulează și vezi toate invențiile.

***

Mai multe detalii despre sistemul de gaming Nvidia despre care scriam dimineață. Compania americană a început anul acesta trecerea către ecranele gigant. A prezentat la CES 2018 display-urile de gaming în format mare (Big Format Gaming Displays – BFGD), realizate în colaborare cu partenerii Nvidia în materie de hardware – Acer, Asus și HP, sistemele integrează un display HDR 4K 120Hz de ultimă generație de 65 de inch, cu tehnologia Nvidia G-SYNC și consola de jocuri Shield. Împreună, acestea oferă o experiență de gaming impecabilă, precum și acces la aplicațiile de streaming – toate pe un ecran uriaș. Aceste panouri cu latență ultra-redusă încorporează cea mai nouă tehnologie G-SYNC HDR care sincronizează constant rata de refresh de 120 Hz cu cea a jocului. Această tehnologie G-SYNC de refresh variabil oferă o experiență de gaming fără întreruperi, imersivă, neegalată de vreun alt display de această mărime. În plus, display-ul HDR 4K are iluminare backlight, luminanță maximă de 1000 de niți și gamă de culori DCI-P3. Toate funcționalitățile SHIELD TV sunt integrate, inclusiv Google Assistant și Nvidia GameStream.
 

***

Samsung a lansat la CES 2018 un televizor modular. În zona de video-wall se folosește de ceva vreme ideea modularității, dar acum este prima dată când un astfel de dispozitiv este lansat pentru public. Modelul este botezat The Wall, iar diagonala formată este de 146 de inch (370 de centimetri). Trebuie să aveți o cameră pe măsură pentru așa ceva. Rezoluția este 4K, iar Samsung are în plan să facă un eveniment de lansare în primăvară, la CES a fost doar o demonstrație. Totuși, este posibil să fie un model foarte scump.
 

***


Da, ăsta este modelul de LG care se pliază. De fapt, se rulează ca o draperie, intră în cutie și ocupă mai puțin spațiu. Diagonala este de 65 de inch, iar compania va prezenta alte două concepte la CES 2018, un televizor transparent, cu diagonala de 55 de inch, precum și propriul concept de wall – dar cu diagonală de 77 de inch. Compania a lansat și un procesor de imagine nou și un asistent digital pentru televizoarele de ultimă generație.
 

***


Compania Helite care face diverse tipuri de airbag-uri a realizat și un sistem de protecție pentru șolduri. Una din cele mai frecvente probleme pentru cei în vârstă este că se împiedică, cad și își rup șoldul, o zonă greu de reparat și necesită intervenții chirurgicale și proteze. Un astfel de airbag ar fi util și ar rezolva problemele, zic realizatorii. Costul este însă de vreo 800 de dolari.
 

***


Încă un model în genul PDA / minilaptop cu Android își face apariția la CES 2018. Planet Computers a lansat Gemini, un netbook care vrea să înlocuiască tableta cu Android, are acces la aplicații, are conectivitate 4G și specificații ok. Ecranul este pe format 18:9, are procesor Mediatek Helio X27, 4GB de RAM, baterie de 4.220 mAh și porturi USB Type-C. Nu este cu mult mai mare ca un telefon și prețul este de circa 400 de dolari.
 

***


Legat de zona auto, Nissan a prezentat conceptul de mașină condusă cu gândurile. Șoferul are un fel de senzori montați pe cap, el se gândește încotro să meargă mașina și cum – mai repede, mai încet, în rest computerul de bord face toată treaba. Mai sunt și alte noutăți aici, nimic spectaculos. Nvidia a lansat de asemenea un computer dedicat mașinilor autonome, care vrea să îmbine conducerea autonomă cu Inteligența artificială.
 

***

Evident, o groază de știri vorbesc despre noi gadgeturi cu Alexa, noi gadgeturi cu Google Assitant, noi gadgeturi care combină doi sau mai mulți asistenți virtuali. Interesant, dar în lipsa unor utilități reale, să trecem mai departe.
 

***

Organizatorul CES 2018, Asociația americană a producătorilor de electronice, Consumer Technology Association, apreciază că anul ăsta vânzările din domeniu vor atinge doar în Statele Unite 351 de miliarde de dolari, în creștere cu 4% comparat cu anul anterior.