Numărul programelor ransomware pentru dispozitive mobile s-a triplat în trimestrul unu din 2017 (ianuarie-martie), conform Kaspersky. În total, numărul fișierelor mobile ransomware detectate a ajuns la 218.625 în această perioadă, comparativ cu 61.832, pe parcursul trimestrului anterior.

Familia malware Congur a reprezentat peste 86% din total. De asemenea, numărul programelor ransomware care vizează orice dispozitiv, sisteme și rețele, a continuat să crească: în T1 au apărut 11 noi familii de criptori și 55.679 de noi versiuni ale unor programe anterioare.
Ransomware-ul Congur este un program care blochează terminalul  – setând sau resetând codul PIN (sau parola) de pe dispozitiv, astfel încât este nevoie ca atacatorii să aibă drepturi de administrator asupra dispozitivului. Unele versiuni de malware profită de aceste drepturi pentru a-și instala modulul lor în fișierul de sistem, de unde este aproape imposibil de îndepărtat.
În ciuda popularității malware-ului Congur, Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob.h a rămas cel mai răspândit ransomware pentru dispozitive mobile, deținând o proporție de aproape 45% dintre toți utilizatorii atacați pe parcursul T1. Odată lansat, troianul solicită drepturi de administrator, colectează informații despre dispozitiv, inclusiv coordonatele GPS și istoricul apelurilor și încarcă datele pe un server. Pe baza datelor primite, serverul poate răspunde cu o comandă de blocare a dispozitivului.

În total, în T1 au fost detectate 55.679 versiuni de ransomware pentru Windows, ceea ce reprezintă o cifră aproape dublă, comparativ cu T4 2016 (29.450). Majoritatea acestor versiuni noi aparțin familiei Cerber.

Alte statistici din raportul pe T1 2017:
– Soluțiile Kaspersky Lab au detectat și respins 479.528.279 atacuri malware de pe resurse web localizate în 190 de țări din toată lumea.

– Componentele antivirus au recunoscut 79.209.775 URL-uri unice drept malware.

– S-au înregistrat tentative de infectări cu malware care urmărește să fure bani prin intermediul accesului online la conturi bancare pe 288.000 de computere ale utilizatorilor.

– Au fost blocate atacuri de tip crypto-ransomware pe 240.799 de computere ale utilizatorilor unici.

– Fișierul antivirus Kaspersky Lab a detectat un total de 174.989.956 obiecte malware unice.