Nvidia Tegra X1 continuă seria de chipseturi pentru gadgeturi Android realizată de compania americană. Anul trecut au avut Tegra K1, o soluție tehnologică foarte puternică dar care nu a fost utilizată de foarte mulți producători de gadgeturi. După un start excelent cu primele modele Tegra, cei de la Nvidia s-au lovit de o problemă tot mai comună în industrie: producătorii preferă fie produse high-end Qualcomm, fie soluții ieftine de la producătorii chinezi. Acum a intrat în joc tot mai puternic și Intel în zona de telefoane și tablete, iar concurența este tot mai mare.

Tegra X1
Nvidia Tegra X1 : grafică similară modelelor GeForce 830M

Nvidia Tegra X1

Noua platformă mobilă integrează soluția octa-core pe 64 de biți de la ARM (versiunea ARM57+ARM53, cu patru nuclee la 2,0 GHz pentru performanță și patru nuclee la 1,5GHz pentru autonomie), indentic cu Snapdragon 810. Dar Nvidia aduce în plus o soluție grafică bazată pe arhitectura Maxwell cu “256 de nuclee”, adică echivalentul unei plăci video GeForce 830M.

Este un pic ciudat că nici Qualcomm, nici Nvidia nu au mai realizat un design propriu pentru procesoarele noi, ci au preluat și integrat tehnologia ARM și arhitectura big.Little așa cum a fost ea prezentată de producător. Sau poate că asta a fost cerința ARM în 2015.

Prezentarea Nvidia, ca de obicei înaintea CES 2015, a pus accent pe puterea de procesare crescută , preciind că puterea de calcul oferită de Tegra X1 este de 1 Teraflop, devenind astfel prima platformă mobilă capabilă de performanțe demne de super-computere. Poate reda și poate procesa video 4K fără probleme. Pe scurt, dublează puterea de procesare față de anul anterior, iar acum spun că au depășit Intel Core i7 ca putere totală.

Evenimentul Nvidia s-a concentrat foarte mult pe tehnologiile auto, apreciind că Tegra X1 este cea mai bună soluție pentru mașina viitorului, pentru că poate procesa simultan toate datele de la senzorii mașinii. Culmea, nu a fost prezentat vreun scenariu de gaming, nici vreun prototip de tabletă ca în anii anteriori.

HTC și Google au folosit Nvidia Tegra K1 pentru tableta Nexus 9, Xiaomi a folosit soluția pentru MiPad, iar Nvidia a avut anul trecut propria tabletă de gaming, Shield.  Rămâne de văzut dacă va exista vreun producător interesat de Nvidia Tegra X1.