Proiectul educațional One Laptop per Child (OLPC) pe care l-am susținut acum niște ani și care a eșuat în România, continuă în alte țări. Sunt acum la al doilea model de laptop puternic, botezat Infinity One.

OLPC-Infinity-One-compressor

Ideea era simplă, să creeze un laptop prietenos cu copii, destul de ieftin să poată fi cumpărat de fundații și instituții, capabil să fie folosit în educația celor mici pentru a fi la curent cu tehnologia. Dar faptul că venea cu Linux și cu dotări și funcții neobișnuite, la un preț sub 100 de dolari, i-a deranjat pe giganții industriei. Totuși, în multe țări sărace, sutele de mii de laptopuri OLPC sunt singurul acces la o educație modernă, bazată pe tehnologie, dar nu numai.

Noul proiect este realizat în Australia. Este o variantă mai modernă, mai puternică. dar și mai scumpă, va costa 230 de dolari. De data asta orice doritor poate comanda, nu mai trebuie făcute doar comenzi cu multe unități.

Formatul, deși un pic mai mare, aduce un ecran tactil de 10 inch, iar laptopul este cu Windows 10, cu procesor Intel Atom. Cu alte cuvinte, adio Linux și alte inovații tehnologice.

Pe de altă parte, este adevărat că generația tânără preferă un smartphone, o tabletă și accesul la Android și aplicații din Google Play. Dar se pot învăța foarte multe și pe laptop dacă ne gândim că, atunci când vor ieși de pe băncile școlii, ei vor lucra pe laptopuri mai mult decât pe alte dispozitive.