Grupul Orange a anunțat azi că va deschide nouă laboratoare 5G care vor permite companiilor și cercetătorilor să dea viață proiectelor bazate pe 5G. Un laborator va fi în România, în cadrul Politehnicii.

Orange 5G Lab

Conform unui studiu al grupului Orange realizat în parteneriat cu GlobalWebIndex, 72% dintre companii declară că se așteaptă ca operatorul lor să le ofere suport 5G pentru a testa, experimenta și dezvolta în avans. Laboratoarele Orange 5G vor răspunde acestei cereri din piață, iar inițiativa își propune să ajute actorii economici și pe cei din cercetare să descopere valoarea, utilitatea și oportunitățile aduse de 5G. Antreprenorii și dezvoltatorii vor putea să-și testeze soluțiile și serviciile actuale și să aibă în vedere noi use-case-uri, totul în beneficiul unui ecosistem destinat co-inovării, ce va ajuta la transformarea modelului lor de business și a proceselor.

La rândul lor, cercetătorii vor avea un loc în care să poată inova ducând descoperirile existente 5G spre noi orizonturi. În prima jumătate a lui 2021, mai multe laboratoare 5G se vor deschide în regiuni din Europa în care Grupul Orange este prezent. În România, un laborator 5G va fi dezvoltat ca parte a unui parteneriat cu Institutul de Cercetare “CAMPUS” din cadrul Universității Politehnica din București (UPB). Noul spațiu va reprezenta încă una dintre inițiativele care marchează un efort comun al Orange România și al UPB de a susține noi proiecte de business, dar și de cercetare și inovare.

Orange 5G Lab

„Credem că 5G va stimula concurența în afaceri și dezvoltarea regională. De aceea Orange este implicat într-o abordare de co-inovare axată pe 5G, pentru a crea
scenarii ale viitorului. A avea o prezență locală aproape de acești jucători este o parte cheie a inițiativei Orange 5G Lab, pentru a sprijini transformarea digitală a actorilor economici și pentru a ajuta pe toată lumea să profite de potențialul 5G „, a spus Michäel Trabbia, CTO Orange.

Vor fi mai multe site-uri Orange 5G Lab ]n Franța și în Europa pe parcursul lui 2021. În Franța, șapte site-uri vor găzdui toate companiile și autoritățile locale, indiferent de acestea sector. Site-ul Orange 5G Lab din Châtillon (regiunea Paris) se deschide astăzi. În afară de România, doar Belgia mai are astfel de centre.

În Franța, pe lângă Paris sunt vizate alte cinci orașe: Lille, Lyon-Charbonnières, Marseille, Rennes și Toulouse. Anumite site-uri se vor specializa într-un domeniu, dar nu vor fi dedicate exclusiv acestui domeniu. De exemplu, laboratorul din Lyon, situat în Campus Région du Numérique de la Charbonnièresles-Bains, se va concentra pe Industria 4.0 și cel din Paris se va concentra mai mult pe clienții majori ai Orange Business Services.

În Belgia, laboratorul va fi situat lângă Campus Orange Industry 4.0 din portul Anvers. În acest laborator se vor analiza diferite cazuri care au fost deja dezvoltate în colaborare cu parteneri industriali din port, cum ar fi mediul de lucru augmentat sau sistemele critice de comunicare. În plus, o provocare 5G pentru start-up-uri și dezvoltatori va începe în Spania la sfârșitul anului pentru a dezvolta noi aplicații. Câștigătorii vor fi susținuți de Orange 5G Lab, inclusiv pentru accesul la experți și echipamente 5G.

Serviciile oferite de Orange se bazează pe:

  • un program de învățare despre 5G și utilizările făcute posibile prin demonstrații și activități;
  • oportunitatea pentru jucătorii implicați de a-și testa produsele și serviciile într-un mediu 5G înainte de implementarea lor sau în rețeaua comercială. Aceștia se vor putea baza pe echipamentele 5G ale viitorului (realitate augmentată ochelari, căști de realitate virtuală, routere, dispozitive 5G, module 5G).