Deși ieri se vehiculau informații pe surse despre Snapdragon 845, au fost folosite doar ca vehicul de marketing. De fapt Qualcomm a lansat doar modelele mid-range Snapdragon 660 și 630.

Sursa foto: Android Authority

Sunt procesoare pentru telefoanele din “liga secundă”, care nu sunt modele flagship însă oferă o experiență excelentă pentru utilizator și au un preț mai bun. Modelul de top este Snapdragon 660, care este octa-core, folosește noile nuclee Kryo 260, patru sunt la 2.2GHz și patru la 1.8GHz, iar modelul Snapdragon 630 folosește tehnologia Cortex-A53, tot octa-core, patru nuclee la 2.2GHz, alte patru la 1.8GHz. Modelul de top are accelerator grafic Adreno 512 cu Vulkan API, iar al doilea are Adreno 508. Ambele au suport pentru Bluetooth 5.0 și LTE Cat 12, plus de asta vin cu tehnologie QuickCharge 4.0.

Noile procesoare înlocuiesc practic modelele Snapdragon 653 și 626, din generația anterioară. Modelele anterioare erau construite pe 28 de nanometri, acum s-a trecut la 14 nanometri. De asemenea, aveaiu QuickCharge 3.0, Bluetooth 4.0 și tot așa. Kryo este de asemenea o arhitectură mai nou, înainte megeau pe varianta ARM Big.Little. Noua arhitectură are tot 4 nuclee de performanță plus patru nuclee eficiente energetic. Performanța hardware crește cu 20%, iar puterea grafică cu 30%, ceea ce sigur rezultă într-o experiență mai bună pentru utilizator.

Modelul Snapdragon 660 aduce și compatibilitatea cu USB Type-C 3.1, care oferă o viteză mai mare de transfer a datelor. Procesorul suportă cameră foto duală și procesor dedicat de imagine. Reducerea consumului de energie ar putea însemna și o autonomie crescută cu două ore spune Qualcomm, bazat pe același tip de acumulator și același gen de utilizare.

Deocamdată nu știm exact ce telefoane vor fi lansate cu acest model de procesor, doar despre Nokia se anunța ceva similar. Oricum, deși relansarea Nokia s-a făcut cu mare tam-tam la Mobile World Congress, deocmadată tot nu avem terminalele în magazine, nici măcar la operatorii telecom. Deci slabe șanse să vină noul model cu Snapdragon 660. Dar mai vedem, mai e timp.