Digi Mobil al RCS RDS / Digi Mobil prezintă azi oficial planurile de viitor privind rețeaua 4G din România, deocamdată prezentă în câteva orașe. Este realizată pe baza licenței obținute de la 2K Telecom, rețeaua oferă viteze de transfer pînă la 150Mbps, dar trebuie să fiți atenți la terminal și benzile de frecvență folosite. Tehnologia RCS RDS este TDD în banda 38.

 

4g rcs rds digi mobil

ads

RCS RDS promite că va acoperi 15 orașe pînă la finalul acestui an, plus zona Valea Prahovei. Rețeaua este acum disponibilă în 12 orașe, iar primii utilizatori sunt mulțumiți, spun ei. Pînă la 15 noiembrie aceste 12 orașe vor avea acoperire în exterior de 100%. Planul este ca în 2016 să fie acoperite toate orașele din România. Benzile utilizate sunt 3400-3800 MHz, iar apoi terminalele se vor înmulți. Targetul este ca în 2019 să ajungă cu rețeaua 3G pe 900 și 2100 MHz la acoperire 98%. Anul viitor urmează de asemenea lansarea VoLTE.

RCS a participat la o nouă licitație ANCOM pentru benzi suplimentare de frecvență pentru creșterea lărgimii de bandă și a acoperirii. Emițătoarele 4G sunt conectate la infrastructura de fibră optică RCS RDS pentru transport rapid de date și latență minimă. De altfel timpul de răspuns este clar mai mic comparat cu alte rețele 4G testate de mine.
rcs rds digi mobil 4g

Anul viitor majoritatea terminalelor smartphone vor avea suport pentru TDD și benzile utilizate de Digi Mobil.
Vor continua oferirea de servicii la prețuri mici pentru buzunarul utilizatorului. Vor să extindă serviciile de tip Cloud sau acces la conținut online.

Oficialii RCS RDS recunosc că tendința globală este de creștere a utilizării mobile și renunțarea la serviciile fixe. Testul de mai sus a fost realizat cu un terminal Allview compatibil cu rețeaua 4G RCS RDS și am văzut teste similare pe un HTC One E9.
Digi Mobil oferă acum Internet mobil în rețeaua 4G, pînă la 15GB. Dar vin cu o promoție nouă: până la 31 decembrie 2015 orice abonat RCS RDS va avea acces gratuit la 4G.

Sunt 12 modele smartphone compatibile, de la Allview, Lenovo, HTC, Microsoft și Philips. Allview E3, E4, P5, P9, X2 Soul Pro, Philips S396, V526, HTC One M9+, One E9+, Lumia 640 LTE Dual – abonați existenți sau noi.