Știrile false au devenit o mare problemă odată cu campania electorală din SUA și se tot încearcă blocarea lor prin diverse metode. Astăzi este vorba de rețele de conturi false care distribuie aceste știri false pentru a crea impresia că sunt “trending”.


Credit foto: © Pixelrobot | Dreamstime.com – Fake News

O echipă de cercetători de la Universitatea din Londra a descoperit o serie de rețele de conturi false pe Twitter. Unul din conturi are 350.000 de followeri, majoritatea tot conturi false, spun ei. Este greu să identifici dacă un cont este fals sau nu, dar ei presupun că aceste conturi au fost create fix pentru propagandă și răspândirea de informații false. În momentul în care se dă RT pe fiecare cont în parte, orice subiect este automat “Trending” fiind promovat de rețeaua de socializare. Probabil un mecanism similar a fost folosit și în cazul știrilor false de pe Facebook, deși rețeaua socială nu a recunoscut niciodată acest lucru.

Cercetătorii spun că au observat faptul că toate conturile au locații false, unde în general nu există oameni și au în comun faptul că postează de pe dispozitive Windows Phone. Roboții repetă diverse citate din Star Wars momentan, dar cercetătorii cred că ele sunt în pregătire pentru o campanie de dezinformare. În total cercetătorii au descoperit peste 500.000 de conturi false, nu este clar acum ce măsuri vor lua cei de la Twitter. Compania tocmai a fost lăudată pentru eforturile sale de a lupta cu roboții și conturile false, iar incidentul de față este probabil unul dintre cele mai mari din ultima perioadă.

La fel, pe Facebook primesc zilnic solicitări de prietenie de la conturi clar false, au pus o poză de profil în ceață, un cover în ceață și nu au niciun prieten sau câțiva care au dat accept înaintea mea. La prima vedere se vede că nu are cum să fie o persoană reală. Probabil așa se adună conturi cu zeci, sute , mii de followers reali, spre care se dă apoi share la oferte comerciale, la mesaje cu știri false și altele asemenea. Este o adevărată afacere pentru cei care înșeală lumea online. Așa se propagă și virușii de Facebook, cei care transmit mesajele automat pe profilele utilizatorilor, încercând să infecteze cât mai mulți dintre prietenii lor.

Mai mult ca sigur fenomenul este similar pe Instagram, unde cea mai populară țeapă este cu “obținerea unui număr mare de followers” dacă introduci username și parola într-un formular care se presupune că e safe, dar de fapt trimite datele spre hackeri. Apoi fură contul și face cu el ce vrea. Nu m-ar mira să fie și pe Youtube conturi false care dau rating mare și views anumitor campanii , contra cost.

O fi început lupta contra știrilor false, dar bătălia nu este ușor de câștigat și nici nu cred că va scădea în intensitate acest fenomen. Din contră.