Mai mult de jumătate dintre români (53%) foloseau smartphone la finalul anului trecut, comparat cu 12% la final de 2012, conform unui studiu compandat de Google. În tot acest timp utilizarea PC-ului a scăzut de la 88% acum 4 ani la 79% în 2016, spune firma care face sondajul, Kantar TNS.


Credit foto: © Szefei | Dreamstime.com – smartphone & computer

Pentru mulți români, smartphone-ul a adus o schimbare semnificativă în viața de zi cu zi. Chiar dacă acest lucru se reflectă la nivelul tuturor categoriilor demografice, tinerii folosesc cel mai mult smartphone-ul ca un asistent personal. Cam 91% dintre cei cu vârste de sub 25 de ani utilizează smartphone-ul, față de 24% în urmă cu 4 ani. Smartphone-ul este sursa de informații: 73% utilizează motoare de căutare pe dispozitivul mobil, iar 79% vizitează platforme de social media. Distracție: 75% dintre tineri vizionează video-uri pe smartphone cel putin odată pe săptămână. Smartphone-ul este dispozitivul preferat al tinerilor pentru activități cotidiene precum: să asculte muzică (66%), să știe cât e ceasul (71%) sau să facă poze (65%) .

De ceva timp, smartphone-ul nu mai reprezintă dispozitivul secundar. La nivel global, aproximativ o treime dintre utilizatorii de smartphone accesează internetul mai des de pe smartphone decât pe computer. În România, 38% dintre utilizatorii de smartphone spun că accesează mai des internetul de pe telefon decât de pe computer. Doar 17% dintre utilizatorii de smartphone din România folosesc preponderent computerul pentru a intra pe internet.

În același timp, oamenii folosesc mai multe dispozitive decât în trecut. Întrebați în 2012 în legătură cu ce dispozitive utilizează – smartphone, tabletă sau computer, 50% dintre români au răspuns că folosesc un singur dispozitiv, 10% două și doar 2% toate cele 3. La finalul lui 2016, cei mai mulți dintre români (31%) spun că utilizează două dispozitive (unul singur – 25%, trei dispozitive – 15%). Acest studiu documentează 5 ani de cercetare (între 2012 și 2016), în care Google și Kantar TNS au susținut peste 625.000 de interviuri cu oameni din toată lumea. Studiu a fost realizat în 40 de țări, printre care și România.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, 10 ani doar blogger, iar ultimii 16 ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt doar pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!