Rușii au realizat un atac informatic contra rețelei de sateliți Viasat pentru a bloca orice comunicare în Ucraina înaintea primului val de atac terestru.


Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

UE acuză Kremlinul

Este pentru prima dată când UE acuză deschis puterea rusă că a comis un atac cibernetic, a precizat șeful diplomației europene Josep Borrell în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles. ” Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022, facilitând astfel agresiunea militară” , subliniază UE într-o declarație în numele tuturor statelor membre.

România susține declarația UE şi se alătură SUA şi altor parteneri internaționali care au acuzat autoritățile ruse că au comis un atac cibernetic asupra rețelei de sateliți Viasat cu o oră înainte de invadarea Ucrainei, pentru a pregăti terenul pentru asalt.

„Atacul a provocat perturbări importante în comunicații care au afectat serviciile publice, companiile şi pe cetățenii utilizatori în Ucraina şi a afectat, de asemenea, mai multe state membre UE”, potrivit declarației. „Uniunea Europeană şi statele sale membre, precum şi partenerii săi internaționali, condamnă cu fermitate activitatea cibernetică rău intenționată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a vizat rețeaua de sateliți KA-SAT, exploatată de Viasat”, se arată în document.

„Putem să atribuim atacul guvernului rus”, a declarat Josep Borrell.

Atacul asupra operatorului de sateliți american Viasat i-a lăsat fără internet pe mii de utilizatori din Germania, Franța, Ungaria, Grecia, Italia și Polonia, potrivit agenției France Presse.

„UE, în strânsă colaborare cu partenerii săi, intenționează să ia noi măsuri pentru a preveni, descuraja şi a reacționa la astfel de comportamente rău intenționate în spațiul cibernetic”, se mai afirmă în declarația Consiliului UE.

„UE va continua să furnizeze o susținere politică, financiară şi materială coordonată Ucrainei pentru a-i întări reziliența cibernetică”, mai precizează textul citat. Militarii şi experții s-au temut ca războiul purtat de Rusia în Ucraina să nu ducă la un val de atacuri cibernetice devastatoare susceptibile să aibă un efect mondial. Însă scenariul cel mai grav a fost evitat până în prezent, întrucât atacurile depistate par să fie limitate în impact şi rază geografică.