Modificările la Codul fiscal vor afecta negativ veniturile angajaților din sectorul IT. Recentele măsuri fiscale aduse prin intermediul OUG 79/2019 vor aduce o scădere a veniturilor angajaților din sectorul IT. Impactul măsurilor se va resimți în scăderea nu doar a business-ului companiilor de servicii, ci și a interesului investitorilor pentru România, pe termen lung.

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România a realizat o consultare cu companiile membre cu diverse specializări (firme de dezvoltare de software la comandă, de cercetare-dezvoltare și companii de produs, atât locale, cât și multinaționale) pe tema impactului modificărilor recente aduse prin intermediul OUG 79/2017 atât asupra costurilor companiilor, cât și asupra veniturilor angajaților.

Astfel, pentru ca modificarea să nu aibă impact asupra costurilor salariale, chiar în varianta în care companiile vor mări salariile brute ale angajaților, angajații care în acest moment beneficiază de scutirea de impozit vor înregistra o scădere a veniturilor nete de minim 6.5%.

simulare salarii 2018 pentru specialisti it-min

Creșterea anuală și sustenabilă a sectorului IT în ultimii 15 ani, s-a produs și pe baza predictibilității în zona fiscală, inclusiv prin menținerea scutirii de impozit pentru activitatea de creare de programe pentru calculator. In sectorul în care șomajul este zero, politica salarială este direct legată de competență și de productivitatea generată, care în momentul de față se situează la aproximativ 45.000 euro/angajat pe an.

Teodor Blidăruș, Președinte ANIS explică:

„Sectorul IT a demonstrat an de an ca poate aduce României creșteri susținute, devenind o carte de vizită pentru țara noastră. Toate acestea au fost posibile prin climatul de stabilitate care a guvernat sectorul și economia națională, focusul companiilor de tehnologie fiind exclusiv în zona de business. România se află în competiție directă pe o piață globală, toate țările relevante investind masiv în dezvoltarea zonei IT. Din păcate, modificările de politică fiscală în termene foarte scurte au impact puternic asupra industriei și investitorilor și pot anula progresele făcute de România în ultimii 10 ani ca actor relevant pe piața globală”.

În baza analizei efectuate la nivel de industrie, vectorii de creștere pentru industria IT îi constituie creșterea valorii adăugate a industriei noastre, prin stimularea zonei de servicii și atragerea în continuare a actorilor relevanți pe piața globală, dar și prin încurajarea activităților de cercetare – dezvoltare la nivelul mulinaționalelor și generarea de produse de tehnologie cu proprietate intelectuală generată local, în zona de startup-uri.