Samsung Display a prezentat două noi concepte de ecrane interesante. Întâi, un ecran derulabil, destul de mare pentru o adevărată tabletă. Apoi, un ecran smart care poate să ia tensiunea și să măsoare bătăile inimii. Nu știm acum ce gadgeturi vor fi lansate cu aceste ecrane. Însă reamintesc și câteva planuri mai vechi.

Samsung Rollable

Ecran Samsung derulabil

Samsung Display a prezentat o varietate de noi panouri OLED pentru diferite segmente de dispozitive. Aceste panouri includ primul panou OLED rulabil al companiei. Sunt proiecte pentru smartphone-uri, tablete, dar și alte dispozitive mobile. Numit Rollable Flex, noul panou OLED care poate fi rulat complet pentru a se potrivi într-un spațiu mult mai mic.

Demonstrația cu el a fost+ în timpul evenimentului SID Display Week 2023, care a avut la Centrul de Convenții Los Angeles din California. Panoul botezat Rollable Flex OLED se poate întinde până la 12,4 inch. Poate fi rulat deschis de la 49 mm la 254,4 mm în dimensiune, putând fi transformat de la dimensiunea unui telefon la o tabletă. Spre deosebire de ecranele convenționale pliabile și glisante, care oferă o scalabilitate de până la 3x, panourile Samsung oferă redimensionarea peste 5 ori mai mare.

Ecran smart cu tensiune arterială

Tot la expoziție, sud-coreenii au dezvăluit un nou afișaj cunoscut sub numele de Sensor OLED Display. Acesta îmbunătățește drastic recunoașterea amprentei și identificarea biometrică pe smartphone-uri și tablete. Are o diodă organică cu senzor de lumină (OPD) încorporată, spre deosebire de a fi separată așa cum se găsește în soluțiile existente.

Utilizarea OPD va permite scanarea amprentelor digitale pe întregul ecran. Nu doar pe o porțiune sau zona de jos. Cu toate acestea, cea mai notabilă caracteristică pe care o introduce senzorul OLED Display ar fi suportul pentru citirea datelor de sănătate. Samsung susține că panoul va profita de lumina OLED pentru a monitoriza unele date de sănătate sau biometrice ale unui utilizator.

Mai exact, lumina va fi transmisă asupra vaselor de sânge ale degetelor utilizatorului atunci când sunt apăsate pe afișaj. În plus, variația luminii reflectate și refractate înapoi la panou va determina nivelul tensiunii arteriale și ritmul cardiac.

Alte proiecte de care știam

Samsung Galaxy Z Tab, prima tabletă pliabilă, ar putea fi lansată oficial în august. Zvonurile despre Galaxy Z Tab există de ceva vreme. Samsung a făcut diverse demonstrații cu ecranele sale și a vorbit despre modele de viitor. Dat fiind numele Z, se presupune că va fi tableta cu trei ecrane prezentată la diferite evenimente. Cu toate acestea, zvonul menționat anterior spunea că tableta pliabilă va fi denumită Galaxy Z Flex.

Anul trecut, compania a prezentat conceptele Flex S, Flex G și Flex Note. Panoul Flex S poate fi utilizat pentru un produs pliabil. Panoul pliabil se deschide într-o formă de „S”, permițând o extindere semnificativă a spațiului ecranului.

Panoul Flex G a fost dezvoltat pentru produse pliabile cu o pliere în interior. Această formă unică de „G” a panoului permite ca afișajul să fie protejat de impact extern sau zgârieturi.

Samsung Flex Note pare însă o soluție mai degrabă pentru laptopuri. Flex Note se prezenta ca un gadget care poate face tranziția de la un laptop cu un ecran de 13 inch și tastatură touch la un monitor de 17 inch atunci când este întins la maximum.