Samsung Exnos 7872 este un procesor nou, hexa-core (cu șase nuclee), care preia ideea pozitivă a modelului Exynos 7885 de la Samsung Galaxy A8 (2018): are două nuclee de mare putere și patru nuclee economice. Samsung a început să aducă pe procesoarele mid-range nuclee performante, pentru a oferi o experiență mai bună pe telefoanele mai ieftine.

Samsung Galaxy A8 (2018) este nou, iar Samsung mizează mult pe el. Procesorul Exynos 7885 este octa core, dar era primul care a adus două nuclee de performanță și șase nuclee economice. Totuși, prețul Galaxy A8 este relativ mare. De aceea, Samsung duce ideea mai departe și cred că va funcționa. Noul procesor Samsung Exynos 7872 a fost prezentat în primele zvonuri despre Meizu M6s. Acesta este primul telefon chinezesc care vine cu procesor Samsung, cel puțin din câte știu eu.

Exynos 7872 este construit pe 14 nanometri, are nucleele de top Cortex-A73 la 2.0 GHz, iar nucleele economice Cortex-A53 la 1.6 GHz. Având și nuclee de top, jocurile video și aplicațiile intensive vor rula mai bine. Se elimină orice lag și experiența per-total cu acel telefon va fi mult mai bună. E adevărat că modelele de top au patru nuclee de mare putere. Dar ideea Samsung este bună, oferă și experiențe bune, dar și un preț mai accesibil.

Noul procesor Samsung include suport pentru scannerul de iris, funcție nu prea des folosită, dar care era pînă acum disponibilă doar pe Galaxy S sau Note. Totuși, apar și niște limitări, rezoluția maximă suportată este 1,920 x 1,200 pixeli (deci sub FHD+), are un modem LTE Cat7 (suportă 300 Mbps download, 150 Mbps upload), are WiFi n și nu ac. Nu suportă decât stocare eMMC 5.1, versiunea mai lentă. Dar are Bluetooth 5.0, nu este nevoie de standardul anterior.

În cadrul evenimentului de lansare, oficialii Samsung au recunoscut că lucrează la un procesor care să includă Inteligența Artificială la un nivel mai bun decât Huawei sau Apple. La ora actuală Apple A11 Bionic include procesare neuronală, iar Huawei Kirin 970 a fost primul procesor de pe piață cu o astfel de tehnologie. Deși Samsung a anunțat Exynos 9810, acesta nu depășește performanțele rivalilor. Așa că oficialii Samsung cred că în partea a doua a acestui an vom vedea un procesor AI mai puternic.

Sursa: GSMArena