Japonezii au anunțat oficial noul senzor foto pentru smartphone-uri Sony IMX586, care are 48 de megapixeli efectivi, iar sistemul permite realizarea de fotografii low-light la o rezoluție de 12 megapixeli. Cum majoritatea flagship-urilor pe Android au senzori Sony pentru fotografie, cred că vom vedea anul viitor multe modele folosind acest senzor.

Senzor Sony IMX586

Noul senzor are pixelii de 0.8 nanometri, dar atunci când este necesară fotografierea low-light, combină 4 pixeli adiacenți într-unul singur obținând pixeli de 1.6nm și capturi de o calitate mai bună. Tehnologia se numește Quad Bayer și alătură pixeli de aceeași culoare, cei verzi, roșii și albaștri, iar acest lucru permite combinarea a câte patru pixeli pentru realizarea imaginilor low-light. O tehnică similară este folosită la senzorul de 40 de megapixeli al Huawei P20 Pro și se descurcă excelent, lucru confirmat și de fotografii profesioniști. Acestă tehnică este folosită și la zoom-ul digital care este acum mult mai performant. Fix același lucru se întâmplă și pe telefonul de top al Huawei, capabil să realizeze imagini la zoom 5X extrem de clare.

Sony va trimite primii senzori de test către parteneri în septembrie 2018, dar este greu de crezut că cineva va lansa și un produs final înainte de ianuarie 2019. Se pare că zona foto devine tot mai importantă pentru producătorii de terminale smartphone, pe măsură ce procesoarele ating maximul de performanțe, bateriile și-au arătat limitările și nici ecranele nu mai pot merge cu rezoluția prea departe. Pe viitor, camera foto va fi un mare diferențiator între dispozitive.

Pe site-ul oficial Sony găsiți mai multe explicații tehnice, dar și câteva imagini demonstrative privind zoom-ul digital și detaliile fotografiei. Senzorul permite o gamă dinamică (dynamic range) de patru ori mai mare decât modelele anterioare. Astfel scenele care cuprind și zone luminate și zone întunecate vor fi realizate mai bine fără a pierde informații din niciuna dintre cele două zone.

Senzorul permite filmări Full Frame la 30 fps, 4K la 90 fps, Full HD pînă la 120fps, iar la 720p se poate merge la Super Slow Motion – 480fps.