La Snapdragon 835 cei de la Qualcomm au schimbat iar arhitectura, în loc să meargă pe quad-core cum a fost 820/821, au revenit pe formantul octa-core, cu patru nuclee de performanță și patru nuclee economice. Testele de performanță făcute de Anandtech nu sunt pe un device comercial, ci pe dispozitivul pe care Qualcomm testează procesoarele – reference device – care este construit de ei în laborator.

 

Discuția despre Snapdragon 835 a mai apărut de-a lungul timpului, dar acum au permis realizarea de teste multiple, nu doar ceea ce se testase prima oară. Sunt pe link-ul de mai sus Geekbench 4, PCMark 8, Kraken, Webxprt sau JetStream. O parte din testele realizate le pierde în fața lui Apple A10, care este un procesor quad-core de anul trecut.

Snapdragon 835 reușește însă să bată totuși Kirin 960 al Huawei și depășește Snapdragon 821, ceea ce este ok. Aceleratorul grafic este Adreno 540, considerat mai performant decât generația anterioară. La unele teste ieste peste restul terminalelor, iar la alte teste este depășit de Huawei P10. În cazul GFXBench Car Chase, scorurile sunt slabe, atât Snapdragon 821, cât și Kirin 960 depășesc noul procesor. Problema este că nu știm exact ce resurse cere acest test și de ce a ieșit scorul așa. Și nici iPhone 7 nu este prezent în clasament.

Probabil primul smartphone Snapdragon 835 va fi Samsung Galaxy S8, dar acest model va veni în România cu procesor Exynos, mai mult ca sigur. Este posibil ca unele magazine online să aducă versiunea Snapdragon, dar în general sunt cele care cumpără terminalele ieftin din afară și le vând scump la noi, dar și fără garanție sau asigură o garanție limitată, iar când clientul are probleme cei din service spun că este vina lui și nu repară terminalul. Am văzut zeci de cazuri de acest fel. Probabil vom vedea întâi un model Xiaomi Mi6 care va veni cu 835. Sau cine-știe, proate chiar un terminal HTC 11.

În rest, mai avem de așteptat, iar din ce se spunea anterior vor fi probleme cu stocul de procesoare, așa că Qualcomm nu va oferi acest procesor pentru toată lumea. Eu mă aștept să văd un LG V30 cu acest procesor, iar pe parcursul anului vor veni și chinezii tare din urmă.