Conferința anuală Qualcomm a dezvăluit oficial procesorul Snapdragon 845 și o parte din detaliile sale tehnice. Este procesorul care va fi pe terminalele smartphone de top din 2018, primul fiind mai mult ca sigur Samsung Galaxy S9.Detalii tehnice Snapdragon 845

Procesorul de top Qualcomm are nuclee Kryo 385, descrise de companie drept semi-custom. Practic au arhitectura ARM și sunt nuclee Cortex-A55 și Cortex A-75, dar ușor modificate. Același gen de nuclee folosesc și Apple pentru A11, Huawei pentru Kirin 970 sau Samsung pentru Exynos 9810. Dar fiecare producător are propriul design și propriile tehnologii speciale. Snapdragon 835 avea nuclee Kryo 260, pentru performanță sau economice, iar sistemul se menține. Conform XDA, Snapdragon 845 are tot 4 nuclee de viteză bazate pe A75 și 4 nuclee eficiente energetic, bazate pe A55. Nucleele dispun de 2MB Level 2 Cache fiecare, nucleele de top rulează la 2.8 GHz, iar cele eficiente la 1.8 GHz.

Snapdragon 845 încorporează și alte tehnologii interesante: Adreno GPU, Hexagon DSP, Spectra ISP, plus Quick Charge 4.0. Noua tehnologie de încărcare rapidă promite 50% din baterie în doar 15 minute. Procesorul grafic, Adreno 630, este conform XDA cu 30% mai rapid decât generația anterioară. Tot cu 30% crește și eficiența energetică, așa că pe viitor bateriile vor rezista mai mult. Este pregătit pentru AR și VR și poate reda imagini la rezoluții 2K x 2K la 120fps.

Spectra ISP este procesorul de imagine pentru fotografie. Modelul este Spectra 280, are tehnologii HDR+ precum Google Pixel 2. Este pregătit pentru video slow-motion și fotografii cu adâncime de câmp. Ar trebui să îmbunătățească camerele foto duale și filmările.

ads

Snapdragon 845 include și ceea ce ei numesc secure processing unit (SPU), un sistem separat creat pentru datele biometrice, parole și date financiare sensibile. Generează o cheie pentru fiecare fișier și ulterior poate fi accesat doar cu acea cheie.

Nu putea lipsi Inteligența Artificială. Hexagon 685 DSP este un co-procesor pentru AI, similar cum au anunțat Apple pentru A11 și Huawei pentru Kirin 970. Mă rog, este oarecum diferit de ce au anunțat ceilalți, fiind destinat pentru Machine Learning și aplicații AI. Dar în principiu este o arhitectură diferită de procesare, cu capacitatea de a realiza calculele complexe necesare unor astfel de operații.

Evenimentul oficial Qualcomm

De când Qualcomm a început să producă procesoarele la fabrica Samsung, compania sud-coreeană s-a asigurat că Galaxy S este primul telefon care primește noul procesor Snapdragon, iar restul concurenților au acces abia mai târziu. După cum se ajunță acum lansarea Samsung S9 în ianuarie, probabil ediția US are Snapdragon 845, iar competitorii vor primi procesorul abia prin martie-aprilie 2018.

Primele discuții despre Snapdragon 845 erau din mai, iar apoi oamenii au spus că Qualcomm va lansa Snapdragon 836, apoi s-a anunțat oficial că nu va mai fi anul acesta vreun nou procesor. Evenimentul anual Qualcomm a avut loc în Hawaii, iar anul acesta este aniversarea de 10 de ani de la lansarea primului procesor Snapdragon. Deocamdată nu sunt publice toate informațiile și rămâne de văzut dacă Qualcomm va prelua de la Apple sau Huawei ideea cu procesarea neuronală și Inteligența Artificială.

Qualcomm estimează că în următorii cinci ani (2017-2021) la nivel mondial se vor vinde 8,6 miliarde de terminale smartphone și, evident, vor să fie prezenți în cât mai multe dintre ele. La ora actuală sunt principalul jucător pe smartphone și tablete, deși există competiție de la Exynos al Samsung, Apple A, Mediatek, Intel, Nvidia și alți competitori. Qualcomm are în continuare de luptat cu oferta de preluare ostilă de la Broadcom, care poate merge înainte și fără un accept al conducerii, dacă acționarii vor bani.

Oficialii Qualcomm spun că la Snapdragon 845 s-a lucrat timp de trei ani, probabil echipele lucrează în paralel la produsele viitoare. Sunt șase funcții vitale pe care s-au axat: să susțină creatorii de conținut digital, focus pe VR și Intelgiența Artificială, conexiuni wireless multiple și evident, reducerea consumului de energie. Qualcomm a insistat în repetate rânduri că pune accentul pe securitate maximă.

Snapdragon 845 va face accesul la aplicații aproape instant – depinde cât de rapidă este memoria de pe device, spun oficialii companiei. Producția acestui procesor va fi pe 10 nanometri, deci nici Qualcomm, nici Samsung nu trec deocamdată pe 8 sau 7 nanometri cum se anunța anterior. Procesorul va folosi tehnologii Gigabit-LTE și tehnologii din clasa 5G. Qualcomm spune că primele teste 5G vor fi din 2019 în peste 40 de țări ale lumii. Au prezentat primul modem 5G pentru telefoane și primul design de smartphone 5G.

Cei de la Xiaomi, invitați la evenimentul Qualcomm, au declarat că următoarea generație de terminale flagship va fi cu Snapdragon 845. Urmează anul acesta Xiaomi Mi7, dacă nu schimbă și ei denumirile. Tot în evenimentul Qualcomm s-au prezentat și primele laptopuri cu procesor Snapdragon 835, ele urmează să aibă autonomie mare, rulează o parte din aplicațiile Windows normale, dar vor fi și unele cu probleme.

Prezentarea a avut loc la 2017 Snapdragon Developer Conference, un eveniment despre care am citit la XDA-Developers și AnandTech.