E bine să interzicem TikTok, spre exemplu, dacă mă întrebați pe mine, a declarat pentru Hotnews șeful CyberInt din SRI, general Anton Rog. Datele ajung pe servere din China, iar aplicația poate să activeze microfonul și camera, a precizat el.

TikTok poate activa microfonul și camera
Sursa foto: https://ro.depositphotos.com/

TikTok poate activa microfonul și camera

“Toate datele de-acolo, așa cum s-a făcut public pe baza analizei tehnice pe care am dat-o, ajung pe niște servere din China. În afară de asta, chinezii pot să activeze microfonul, camera și așa mai departe”, a spus el.

Potrivit acestuia, prin TikTok chinezii pot să ia imagini, audio și ce mai vor ei de-acolo. DNSC susține că a identificat „o serie de riscuri de securitate cibernetică inacceptabile cauzate de descărcarea, instalarea sau utilizarea aplicației software TikTok și a serviciului de rețele de socializare TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România”.

Reamintim că Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a făcut în luna mai recomandări în vederea interzicerii descărcării, instalării și utilizării aplicației software TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România.

aplicația poate colecta un număr mare de informații despre dispozitivul utilizatorului, printre care: SSID Wifi, numărul de model al telefonului, seria cartelei SIM, IMEI, citire SMS, Adresa MAC a dispozitivului, număr de telefon, date GPS, detalii despre alte conturi conectate la dispozitiv, acces complet la Clipboard (ceea ce poate genera riscuri de securitate cibernetică deoarece o mare parte dintre dintre aplicațiile Password Manager exploatează Clipboard).

Aplicația urmărește utilizatorii, chiar dacă aceștia au activată opțiunea Do Not Track. TikTok colectează automat date precum modelul dispozitivului, sistemul de operare, modele și ritmuri de apăsare a tastelor, IP, locație, conținut urmărit, istoric căutări, caracteristici ale conținutului postal, profiling de gen, vârstă etc. Aplicația își rezervă dreptul de a partaja date cu autorități publice din China.