Cei de la AV-Comparatives au realizat în decembrie 2015 un studiu privind cele mai bune soluții de securitate IT, o cercetare care pleacă de la produsele antivirus și anti-malware cele mai utilizate la nivel mondial.  Au realizat chestionare legate de platformele utilizate, soluțiile de securitate și incidentele observate de utilizatori din toată lumea.

Kaspersky-Lab-Updates

Principalele caracteristici la care se uită utilizatorii atunci când aleg soluția de securitate IT sunt rata de detecție malware, impactul redus asupra sistemului, protecție pro-activă, dar și protecție online pentru navigarea pe Internet. Conform rezultatelor acestui studiu, publicate acum pe site-ul AV-Comparatives, Kaspersky și Eset sunt cele mai populare soluții de securitate IT pentru desktop sau laptop. Cele două branduri se află în Top 3 produse pe fiecare continent analizat.

De asemenea, soluția pentru terminale mobile de la Kaspersky Lab se află în Top 5 soluții de securitate pentru dispozitive mobile, pe fiecare continent. La nivel mondial, produsele Kaspersky Lab sunt cele mai folosite în protecția anti-malware, conform participanții la sondaj, pe platformele Windows.

Utilizarea Androidului ca sistem de operare pe dispozitive mobile a scăzut ușor, de anul trecut, dar este încă folosit de peste două treimi dintre respondenți. iOS-ul celor de la Apple înregistrează o cotă globală de aproximativ 18%. Majoritatea participanților la acest studiu (peste trei sferturi) a avut o protecție bună în ultimele șase luni, doar o mică parte dintre ei au declarat că produsul lor de securitate nu a reușit să-i apere de infectarea cu programe malware în această perioadă. Peste o treime (35%) dintre respondenți au spus că produsul de securitate folosit le-a blocat programele malware în ultima săptămână.

În plus, conform studiului, a scăzut din nou la nivel anual numărul utilizatorilor care se bazează pe programe de securitate gratuite pentru computere, nivelul acestora se menține încă peste o treime (circa 34%). Aproximativ 4% dintre utilizatori nu folosesc nicio soluție de securitate, ceea ce înseamnă că peste 60% dintre respondenți plătesc pentru protecție.

Aproape jumătate dintre respondenți (46,9%) au trecut la Windows 10 în acest an, mai puțin de o treime rămânând la Windows 7 (32,2%).

Google Chrome rămâne cel mai popular browser de Internet, cu 40%, dar diferența față de Mozilla Firefox a scăzut ușor, la numai 1,3%. În ciuda faptului că este browser-ul recomandat în noul Windows 10, Microsoft Edge este folosit doar de 3,5% dintre utilizatori, în ansamblu.

Cât despre încrederea în review-uri, cele de pe forumuri și de pe Youtube au obținut din nou scoruri mici, în timp ce revistele/site-urile de computere sau institutele de cercetare au obținut scoruri între 3 și 4, dintr-un total de 5.

Perioada sondajului a fost 7 decembrie – 21 decembrie 2015, iar numărul total de răspunsuri valide a fost de 2.022. Pe baza lor, cei de la AV-Comparatives au realizat această cercetare. România se află printre primele 20 de țări de origine ale respondenților, cu un procent de 1,8%. În total, au fost chestionați oameni din 103 țări.

Dan Dragomir

editor at Computerblog.ro
Am fost ziarist timp de 15 ani, ultimii zece ani i-am petrecut în domeniul IT. Din 2010 sunt blogger profesionist, în principal pe Computerblog.

Mă găsiți de asemenea pe Youtube cu un canal în care vorbim despre telefoane, aplicații și jocuri.

Am lucrat printre altele pentru ZF.ro, Descopera.ro, Go4IT.ro, Jurnalul.ro, PlayTech.ro, Zonait.tv și multe alte site-uri, ziare, săptămânale sau reviste.

Autorul poate fi contactat pe adresa [email protected]
!! NU SUNT MAGAZIN SAU SERVICE !!