Cei de la AV-Comparatives au realizat în decembrie 2015 un studiu privind cele mai bune soluții de securitate IT, o cercetare care pleacă de la produsele antivirus și anti-malware cele mai utilizate la nivel mondial.  Au realizat chestionare legate de platformele utilizate, soluțiile de securitate și incidentele observate de utilizatori din toată lumea.

Kaspersky-Lab-Updates

Principalele caracteristici la care se uită utilizatorii atunci când aleg soluția de securitate IT sunt rata de detecție malware, impactul redus asupra sistemului, protecție pro-activă, dar și protecție online pentru navigarea pe Internet. Conform rezultatelor acestui studiu, publicate acum pe site-ul AV-Comparatives, Kaspersky și Eset sunt cele mai populare soluții de securitate IT pentru desktop sau laptop. Cele două branduri se află în Top 3 produse pe fiecare continent analizat.

De asemenea, soluția pentru terminale mobile de la Kaspersky Lab se află în Top 5 soluții de securitate pentru dispozitive mobile, pe fiecare continent. La nivel mondial, produsele Kaspersky Lab sunt cele mai folosite în protecția anti-malware, conform participanții la sondaj, pe platformele Windows.

ads

Utilizarea Androidului ca sistem de operare pe dispozitive mobile a scăzut ușor, de anul trecut, dar este încă folosit de peste două treimi dintre respondenți. iOS-ul celor de la Apple înregistrează o cotă globală de aproximativ 18%. Majoritatea participanților la acest studiu (peste trei sferturi) a avut o protecție bună în ultimele șase luni, doar o mică parte dintre ei au declarat că produsul lor de securitate nu a reușit să-i apere de infectarea cu programe malware în această perioadă. Peste o treime (35%) dintre respondenți au spus că produsul de securitate folosit le-a blocat programele malware în ultima săptămână.

În plus, conform studiului, a scăzut din nou la nivel anual numărul utilizatorilor care se bazează pe programe de securitate gratuite pentru computere, nivelul acestora se menține încă peste o treime (circa 34%). Aproximativ 4% dintre utilizatori nu folosesc nicio soluție de securitate, ceea ce înseamnă că peste 60% dintre respondenți plătesc pentru protecție.

Aproape jumătate dintre respondenți (46,9%) au trecut la Windows 10 în acest an, mai puțin de o treime rămânând la Windows 7 (32,2%).

Google Chrome rămâne cel mai popular browser de Internet, cu 40%, dar diferența față de Mozilla Firefox a scăzut ușor, la numai 1,3%. În ciuda faptului că este browser-ul recomandat în noul Windows 10, Microsoft Edge este folosit doar de 3,5% dintre utilizatori, în ansamblu.

Cât despre încrederea în review-uri, cele de pe forumuri și de pe Youtube au obținut din nou scoruri mici, în timp ce revistele/site-urile de computere sau institutele de cercetare au obținut scoruri între 3 și 4, dintr-un total de 5.

Perioada sondajului a fost 7 decembrie – 21 decembrie 2015, iar numărul total de răspunsuri valide a fost de 2.022. Pe baza lor, cei de la AV-Comparatives au realizat această cercetare. România se află printre primele 20 de țări de origine ale respondenților, cu un procent de 1,8%. În total, au fost chestionați oameni din 103 țări.