Autoritatea guvernamentală de telecomunicații din Suedia (PTS) a oprit luni licitația de spectru 5G după ce o instanță a suspendat părți din decizia care a exclus producătorul chinez de echipamente de telecomunicații Huawei din rețelele 5G, conform Reuters.

Luna trecută, Suedia a urmat hotărârea Regatului Unit de a interzice echipamentele Huawei din rețeaua sa 5G, invocând riscuri naționale de Securitate, și a cerut companiilor care participă la licitațiile de spectru 5G să elimine aceste echipamente până la 1 ianuarie 2025. Iar Huawei a făcut recurs împotriva deciziei.

Anumite fragmente ale deciziei PTS premergătoare viitoarelor licitații 5G nu se vor aplica până la o nouă notificare, a declarat instanța administrativă de la Stockholm într-o decizie care ar permite implicarea Huawei în imediata licitație a spectrului de reţele 5G din Suedia. Huawei nu are un plan pentru mai multe acțiuni legale în acest moment și așteaptă un dialog constructiv cu autoritățile suedeze, a declarat pentru Reuters Kenneth Fredriksen, vicepreședinte executiv Huawei, Central Europe and Nordic Region.

ads

Licitațiile ar fi urmat să înceapă de marți, beneficiari fiind Nokia și Ericsson, ca urmare a faptului că PTS a cerut companiilor care participă la aceste licitaţii să elimine echipamentele Huawei și ZTE din infrastructura lor. PTS a declarat că a informat operatorii cu privire la oprirea licitației și că va examina posibilitățile de a începe procesul cât mai curând posibil.

Licitațiile, care au fost întârziate din cauza revizuirilor la nivel de securitate, vor aloca frecvențe în benzile de 3,5 GHz și 2,3 GHz, esențiale pentru 5G, deoarece aceste benzi pot suporta aplicații avansate datorită capacității lor ridicate de transfer al datelor.

„Decizia suspendării înseamnă că termenii referitori la utilizarea produselor Huawei nu se aplică în timpul deliberării cauzei de către instanța administrative, până la o nouă notificare”, a precizat judecătorul principal Johan Lundmark într-o declarație a instanței.