Una dintre cele mai cunoscute țepe din lumea criptomonedelor sunt mesajele sau reclamele care promit că primești criptomonede gratis. Trebuie doar să le oferi hackerilor datele de cont și parola și să confirmi codul de securitate pentru a rămâne fără investiții, spun specialiștii Binance.
Țeapă: nu primești criptomonede gratis
Nils Andersen-Röed, șeful global al Unității de investigații financiare (FIU) a Binance, arată riscurile tot mai mari de escrocherii și modul în care utilizatorii se pot proteja într-o postare pe blogul companiei.
Pirații internetului folosesc aceleași inginerii sociale pentru a înșela victimele. Noțiunea de a primi ceva pe gratis poate fi atrăgătoare. Fie că este un produs gratuit, o ofertă exclusivă sau un cadou surpriză, cuvântul „gratis” declanșează o reacție emoțională instantanee la majoritatea oamenilor. Acest răspuns psihologic este exact ceea ce exploatează escrocii.
„Dacă nu acționezi acum, vei pierde pentru totdeauna”. Veți observa că această expresie, sau o variantă a acesteia, se află în centrul multor înșelătorii. Creând un sentiment de urgență, escrocii își presează adesea victimele să ia decizii pripite. Frica de a pierde afară (FOMO) apare, presând oamenii să intre în acțiune fără a verifica legitimitatea revendicărilor și ofertelor.
Iluzia legitimității este un alt instrument puternic pe care escrocii îl exploatează adesea. Multe escrocherii par demne de încredere, deoarece exploatează numele și imaginile unor persoane publice recunoscute, influenți sau chiar companii. Prezentarea unei oferte asociate cu o marcă cunoscută sau cu o persoană cunoscută dă persoanei percepția de încredere și siguranță. Înșelătoriile cu criptomonede, de exemplu, sunt adesea susținute de tehnologia deepfake, care îi ajută pe infractori să folosească lideri cheie din industrie pentru a înșela investitorii naivi.
Cum să identifici pericolul
Înșelătoriile cripto vin în multe variante, dar aproape toate au o caracteristică comună: promit ceva care sună prea frumos pentru a fi adevărat. Reclamele spectaculoase, promisiunile de câștiguri mari „garantate”, site-uri web cu aspect profesional și mărturii false care par legitime. Cele mai amuzante sunt cele care promit că investiți o mică sumă, gen 1000 de lei, dar apoi veți primi zeci de mii de lei înapoi, le vedeți zilnic pe Facebook.
Sau cele în care pretind că sunt de la bancă, de la poliție sau ANAF. Criminalii din spatele atacurilor de phishing trimit e-mailuri sau mesaje care conduc la pagini de autentificare false în care escrocii fură acreditări și își epuizează conturile. Verificați întotdeauna adresele URL, evitați să faceți clic pe linkuri suspecte și verificați dacă toate comunicările trec numai prin canalele oficiale ale serviciilor.
Există și genul de atacuri în care pirații pretind că sunt vedete de cinema, sport sau politică. Sau și mai tare, cele care pretind că s-au îndrăgostit pe internet. În primul rând, escrocii atrag victime creând profiluri online false și asumând identități false care se aliniază intereselor victimei. Apoi ei curtează victima, fără a se întâlni în persoană, construind încredere prin comunicare afectuoasă și povești personale fabricate. În cele din urmă, odată ce încrederea este stabilită, ei cer bani, invocând adesea urgențe personale sau oportunități de investiții ademenitoare și sensibile la timp.
Din fericire, vă puteți păzi de astfel de scheme, cel puțin citind mai multe despre ele sau urmând pașii de aici.