Comanda online EOOD din Bulgaria este o țeapă, iar oamenii se plâng peste tot că au fost înșelați, avertizează Centrul European al Consumatorilor din România (ECC). Această companie operează în România prin cinci site-uri, vă prindeți imediat că este țeapă după numele domeniilor, dar este prezentă pe agregatorul ShopMania ca multe alte magazine online care dau țepe.

Shop online tablet – dreamstime.com

Începând cu luna mai a anului 2017 ECC a primit în jur de 100 reclamații împotriva companiei Comanda Online EOOD.
Site-urile fantomă sunt:
– produstv. ro
– pretulverde. ro
– teleshoponline. ro
– ymart. ro
– sculestern. ro

Plus prezența pe Shopmania și paginile de Facebook aferente.

Toate site-urile sunt redactate în limba română, iar plățile sunt afișate în RON (lei). Consumatorii români care au cumpărat produse de pe aceste site-uri s-au plâns în principal de următoarele probleme:
livrarea altor produse decât cele prezentate pe site și comandate de consumatori;
– livrarea unor produse de calitate slabă sau deja folosite;
– defectarea produselor la prima utilizare sau după doar câteva utilizări;
– nu repară sau schimbă produsele stricate;
– fie comerciantul nu răspunde deloc, fie, în situațiile în care răspunde, nu dă curs solicitărilor consumatorilor;
refuză returnarea produselor în termenul de 14 zile calendaristice și rambursarea contravalorii acestora, în conformitate cu regulile stabilite prin OUG 34/2014, care transpune în legislația română Directiva 2011/83/UE.

ads

Mai mult, consumatorii care au achiziționat produse de folosință îndelungată nu au primit certificat de garanție și instrucțiuni de utilizare în limba română, așa cum prevede legislația română.

Plata pentru produsele comandate s-a făcut în majoritatea cazurilor în numerar, consumatorii neputând în acest fel să apeleze la protecția oferită de plata online prin card de credit sau de debit, în special procedura de refuz la plată (chargeback) prin care ar fi putut să-și recupereze sumele plătite.

Având în vedere situația creată și numărul mare al consumatorilor prejudiciați, ECC Romania, împreună cu ECC Bulgaria au decis să aducă la cunoștința autorităților cu atribuții în domeniu cele constatate pentru luarea tuturor măsurilor legale care se impun. Centrele Europene ale Consumatorilor nu pot controla activitatea comercianților și nu pot aplica sancțiuni, ci pot doar facilita soluționarea pe cale amiabilă a reclamațiilor.

Sfaturi pentru a evita astfel de probleme

1) Caută pe Google numele comerciantului alături de cuvântul „țeapă” sau „înșelăciune”, vei descoperi multe.

2) Citește cu atenție termenii și condițiile comerciantului, verifică politica acestuia de retur și garanție. În cazul în care acestea sunt vagi, incomplete, dacă nu există un formular de retur sau o adresă la care poate fi returnat produsul, evită să cumperi de pe acel site.

3) Verifică termenii și condițiile, secțiunile de contact și informații legale pentru a afla care este identitatea comerciantului. Dacă nu există informații despre comerciant, denumirea acestuia, numărul de înregistrare, adresa poștală sau alte date de contact, nu cumpăra de pe acel site.

4) Plătește, atât cât este posibil, prin card pentru a beneficia de protecția oferită în caz de fraudă, probleme legate de livrare, refuzul retragerii din contract în 14 zile etc.

5) Deschide coletul în prezența curierului și verifică starea produsului, iar dacă acesta nu este în regulă, nu-l accepta și nu plăti. Dacă vânzătorul nu-ți oferă opțiunea de a deschide coletul la livrare pentru a-l verifica înainte de a plăti, ar fi bine să refuzi coletul.