Circulă o nouă versiune de țeapă cu locuri de muncă, acum oferta vine direct pe WhatsApp. Dacă inițial erau doar mici înșelătorii, în care autorul mesajului cerea bani pentru detalii suplimentare, acum țeapa WhatsApp a evoluat și a devenit mai sofisticată.

teapa WhatsApp
Sursa foto: https://depositphotos.com/ro

Țeapa WhatsApp cu oferte de locuri de muncă

Mii de solicitanți de locuri de muncă au fost vizați de escroci pe WhatsApp, scrie EuroNews. „Bună, sunt Amelia de la Adecco Ltd. Ați fi interesat de roluri flexibile, pot să vă împărtășesc mai multe detalii?”

Acesta este un text primit pe WhatsApp pe 20 decembrie 2022. Omul chiar căuta să-și schimbe locul de muncă, iar textul i-a stârnit interesul, așa că a cerut mai multe informații. „Amelia” îi promitea „proiecte mari” și un salariu generos plătit printr-un portofel criptat. Apoi a primit un al doilea mesaj, oferindu-i din nou perspective de angajare.

Mii de oameni sunt vizați pe WhatsApp de o înșelătorie care a strâns deja aproximativ 100 de milioane de euro de la mii de victime de pe tot globul, potrivit companiei de securitate informatică CloudSEK. Unele dintre cele mai mari firme de recrutare din lume, cum ar fi Reed and Hays, au fost și ele implicate indirect în această înșelătorie de tip phishing. Adică atacatorii le-au imitat identitatea, logo-urile, semnăturile, pentru a se pretinde oameni de la recrutare.

Cum funcționa țeapa WhatsApp

Euronews Next a vorbit cu mai mulți utilizatori britanici care primiseră toți mesaje de recrutare prin intermediul aplicației de mesagerie, cu diferențe minore. Numele recrutorilor au variat (dar au fost întotdeauna nume de femei), iar numerele provin din mai multe țări, de la Pakistan la SUA.

Recrutorii căutau oameni care să lucreze datele (am văzut reclama și pe Facebook românesc) și ofereau un program de lucru flexibil cu o plată exagerat de mare, de până la 300 de lire sterline (344 de euro) pe oră, în criptomonede. Și includeau o plată de 750 de euro, într-o criptomonedă legată de dolarul american cunoscut sub numele de Tether, dacă sarcinile ar fi îndeplinite timp de cinci zile la rând.

În timpul „săptămânii de antrenament” a acestui job, oameni au dat click pe diverse “comenzi” și au câștigat 0,6% din prețul aplicației la fiecare. Aplicațiile au variat de la Facebook la Pokémon Go și Euronews Next a utilizat 45 dintre ele pentru a îndeplini sarcinile zilnice. Conform platformei Digital Logic, acest lucru a produs un profit de 40 USD (38 EUR) în mai puțin de 15 minute.

Stella a descris sarcinile ca fiind “foarte asemănătoare cu a face clic pe reclame de pe acele site-uri web și jocuri mobile care obțin unele profituri după ce faceți clic și vizionați reclame”.

După o săptămână de antrenamentau ajuns la 70 USD (66 EUR) și Stella a cerut să să instaleze un portofel cu criptomonede. Stella a mai spus că trebuie să adăugăm 30 USD în contul Digital Logic pentru a ajunge „la al doilea set de sarcini”. Ea a adăugat că trebuia să faci cinci zile lucrătoare consecutive pentru a primi un salariu de bază de aproximativ 759 de euro.

Escrocii te vor lăsa să retragi bani la început, pentru a-ți câștiga încrederea și pentru a te atrage în capcană. Vezi fondurile cum cresc în timp real și chiar crezi că vei reuși să trăiești din acele sarcini destul de lejere.

În realitate, banii nu vin niciodată din ce se afișează pe pagină în conturile angajaților. Dar banii trimiși de angajat ajung de fiecare dată în contul (wallet-ul) scammerului. Pe măsură ce zilele trec, escrocii solicită sume mai mari, ceea ce face sarcinile mai greu de îndeplinit.

Într-un chat împărtășit de unul dintre clienți, o companie numită Golden Egg a solicitat un depozit de peste 17.000 GBP (19.560 EUR) pentru a finaliza sarcina 38 pe un șir de 40 de comenzi. Acest depozit ar “debloca” salariul persoanei de peste 11.000 de lire sterline (12.650 de euro).

„Nu poți termina niciodată sarcinile și cererile devin din ce în ce mai ridicole”, a explicat un expert. „Am văzut unele care depășesc 100.000 de lire sterline [115.000 de euro]”, a adăugat el. Un client a pierdut 400.000 de lire sterline [460.000 de euro. ] la această înșelătorie.