Cercetătorii Samsung au realizat o tehnologie nouă pentru bateriile litiu-ion, folosind grafen, care permite reîncărcarea completă a bateriei în doar 12 minute. Ce păcat că nu vom vedea tehnologia asta pe Samsung Galaxy S9.

Foto: © Djedzura | Dreamstime

Conform unui studiu publicat în revista Nature, combinația dintre litiu-ion, grafen, dioxid de siliciu și nichel permite un control mai bun al procesului de încărcare. Studiul este teoretic și probabil va mai dura pînă când cercetătorii vor putea să transpună teoria într-un dispozitiv utilizabil. În acest moment există o mulțime de cercetări care pun la treabă noul material-minune, grafen, încerc să vă explic mai jos cum stă treaba.

Grafenul este varianta bidimensională a grafitului, practic un șir de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală. Este cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut, conform Wikipedia. A fost descoperit și izolat în 2004, prin exfolierea grafitului, de către un grup de cercetători britanici de la universitatea din Manchester, iar profesorii au luat Nobelul pentru fizică.

Materialul are niște proprietăți aproape unice: este foarte rezistent, mai rezistent ca oțelul (de 200 de ori mai rezistent, spun unii), dar în același timp flexibil. Este extrem de subțire fiind un singur strat de atomi, ca să facă însă un strat de 1 mm, sunt necesare 3 milioane de straturi suprapuse. Deși se găsește în natură, nu este deloc ieftin de produs pentru aplicații industriale. Este și foarte stabil și nu are deloc defecte de structură.

Materialul grafen a mai fost folosit pentru a crea un concept de smartphone flexibil, ca o brățară, de asemenea, studiile arată că poate fi folosit în medicină pentru că are propritetăți anti-bacteriene. O altă aplicare ar fi în industria aeronautică și poate chiar spațială. Cercetătorii au remarcat că gheața nu se atașează de el, o problemă comună pentru avioane, iar despre rezistența specială am povestit deja.

Cercetătorii Samsung au creat „bile de grafen”, amestecând substanțele menționate mai sus (grafen, dioxid de siliciu, nichel, litiu-ion). Astfel capacitatea de stocare a bateriilor crește cu 45%, conform studiului. Iar timpul de încărcare va scădea dramatic, la numai 12 minute pentru bateria de telefon. Documentul citat menționează că tehnologia litiu-ion a evoluat foarte mult de la lansarea oficială a primelor baterii de acest gen. Că a crescut capacitatea și stabilitatea tehnologiei, că durata de viață este mai bună acum, dar și siguranța s-a îmbunătățit. Dar că vehiculele electrice vor fi o provocare și de aceea se caută tehnologii noi.

Probabil cercetătorii au lucrat cu gândul la mașinile electrice de mâine, nu neapărat la smartphone-urile din buzunar. Dar asta nu înseamnă că nu se vor experimenta întâi cu baterii mici, mai ales dacă tehnologia prinde avânt. Altfel, va rămâne iar o demonstrație tehnologică fără finalitate ca multe altele prezentate în ultimii zece ani dacă urmăriți articolele despre baterii.

Samsung s-a apucat să studieze mai intens bateriile după problemele pe care le-a avut cu Note 7. Prima descoperire a fost legată de utilizarea unor baterii solide litiu-ion, iar eliminarea lichidelor face bateriile mai sigure. Să vedem însă și cu ce vor ieși din laborator.

Via DailyMail