Pentru că vorbeam zilele trecute despre orașele viitorului și tehnologiile care transformă societatea, astăzi vreau să vă scriu despre un proiect nou, care este în desfășurare și care este una din acele rotițe care va pune în mișcare conceptul de “smart city”. Povestim astăzi despre E+, un proiect de management și eficientizare a consumului de energie la nivel de cartier, un proiect european important și care are două experimente pilot în derulare, în Spania și în Belgia. Și la care participă o companie românească, Teamnet.

 

Smart Cities - utilitati inteligente
Smart Cities – utilitati inteligente

Proiectul E+ reunește mai multe companii, atât din zona software sau IT&C, cât și din zona de utilități, construcții, instituții de cercetare, responsabili din sectorul public și așa mai departe. Este un proiect co-finanțat din fonduri europene, iar importanța sa este mare pentru viitor: ar putea fi primul pas spre rețele de utilități mai eficiente, scăderea costurilor pentru utilizatorul final și reducerea pierderilor pentru companiile de utilități.

În acest proiect sunt implicate, compania de consultanță Kema, companiile de construcții Acciona și VSM, companiile IT&C IBM și Teamnet, instituțiile de cercetare CIRCE, EIT, Comillas, FuturoCite  și autoritățile locale.

Proiectul urmareste utilizarea de soluții verzi de generarere a energiei electrice la nivel local, fie că vorbim de panouri solare, centrale eoliene de cartier și altele asemenea. Se ia în calcul inclusiv utilizarea energiei geo-termale în regiunile care permit acest lucru.

Partea de software, la care lucrează firma românească Teamnet, va permite realizarea unui sistem inteligent, capabil să cunoască în timp real, atât energia generată, cât și cea stocată sau cea consumată în respectivul cartier/district, plus fluxurile de energie în timp real, pentru a garanta o funcționare optimă.

Aplicația colectează informațiile legate de consum și producția de energie, oferite de Smartmeter-ele instalate, strânge datele și permite analizarea lor pe baza unor modele, iar apoi identifică posibilitățile de reducere a raportului consum/producție, urmărind un echilibru între energia necesară pentru consum și energia produsă. Aplicația dezvoltată de români va lua deciziile și va acționa asupra sistemului printr-un set de comutatoare pentru a asigura cele mai bune rezultate.

Sistemul prevăzut în proiectul E+ controlează atât iluminatul stradal și semafoarele, dar și consumul din locuințe, plus o serie de proiecte de viitor, precum soluțiile de încărcare pentru autovehicule electrice.

Proiectul va fi implementat pilot in doua centre Malaga, Spania și în Mons, Belgia. Rezultatele testelor urmează să permită realizarea unor rețele mai eficiente și proiecte complexe de nivelul unui „oraș inteligent”. Setul de recomandări elaborat de ei va fi reprodus la nivel european, iar tehnologia va fi folosită în proiectele viitorului.

Proiectul de cercetare se încheie în 2016, când va începe și elaborarea recomandărilor pentru rețele energetice eficiente. O astfel de soluție ar putea fi implementată pe viitor și în București. De exemplu, pentru a reduce consumul energetic cu iluminatul stradal. Sau reducerea consumului de energie în instituțiile publice. Scenariile sunt nelimitate.

Participanții la proiect:

1