HMD Global, care deține încă dreptul de a utiliza brandul Nokia, a anunțat recent pe LinkedIn că va produce telefoane sub brandul propriu. Unii au salutat asta ca pe o victorie, că uite, își extind acum activitatea. Mie mi se pare altceva: au eșuat să relanseze brandul Nokia și speră că nu vor mai trebui să plătească pentru acest brand. De-aia vor să facă telefoane HMD.

telefoane HMD

Declarații despre viitoarele telefoane HMD

“Sunt încântat să anunț o etapă semnificativă în evoluția HMD – stabilim un brand HMD original. Vă puteți aștepta să vedeți un nou portofoliu de dispozitive mobile marca HMD, precum și dispozitive Nokia și colaborarea cu noi parteneri interesanți”, a declarat Jean-Francois Baril, co-Founder, chairman & CEO HMD Global.

“Fidel valorilor noastre, HMD va continua să proiecteze pentru un viitor mai durabil și mai accesibil pentru oameni. Vom crea tehnologie care este obsedată de experiența utilizatorului și care anticipează nevoile oamenilor. Vreau să le mulțumesc din suflet tuturor angajaților, consumatorilor, partenerilor și investitorilor noștri pentru tot sprijinul acordat până în prezent și pentru sprijinul continuu care va veni. La fel ca multe companii, ne-am confruntat cu presiuni fără precedent în 2022, cu efectele permanente ale pandemiei care au afectat lanțurile globale de aprovizionare și inflația ridicată și instabilitatea economică care afectează puterea de cumpărare a consumatorilor. Am reacționat rapid, ne-am restructurat afacerea și vedem un impuls pozitiv în 2023 – produsele noastre de reparabilitate, durabilitate și detoxifiere ajung incredibil de bine atât în rândul consumatorilor, cât și în rândul publicului de afaceri.

A fost o călătorie grozavă ca „HMD – casa telefoanelor Nokia” – o poziție exclusivă pe care am deținut-o în ultimii șase ani. Acum, suntem producătorul de smartphone-uri 5G cu cea mai rapidă creștere de la an la an, un lider în durabilitate cu dispozitivele noastre reparabile și cea mai bună alegere pentru a face o detoxifiere digitală. Acum suntem pregătiți pentru următorul pas în călătoria noastră – să intrăm pe piață în mod independent ca o forță de a crea o lume nouă pentru telecomunicații concentrată pe nevoile consumatorilor.

La HMD, suntem mândri că avem rețele extinse de distribuție și operaționale la nivel mondial, software securizat intern și capabilități de cercetare și dezvoltare, un portofoliu cuprinzător de soluții pentru întreprinderi, o platformă scalabilă de comerț electronic și o echipă de profesioniști experimentați în industrie. HMD este una dintre cele mai mari companii de telefonie mobilă din Europa, cu datele noastre despre clienți și corporative stocate aici din 2019 și ne-am lansat călătoria către producție în Europa în acest an.

În combinație cu un angajament ferm de a oferi consumatorilor din întreaga lume dispozitive mobile de înaltă calitate și la prețuri accesibile, fiecare dintre noi de la HMD este încântat de viitorul nostru de a proiecta produse inovatoare care să reziste, reducând deșeurile electronice, ajutând oamenii să-și păstreze dispozitivele mobile pentru mai mult și având un impact pozitiv asupra planetei”.

Ce spun analiștii despre decizie

HMD Global a lansat smartphone-uri sub marca Nokia în ultimii șase ani. Compania finlandeză independentă plănuiește să-și extindă portofoliul și va introduce telefoane cu propria sa marcă HMD. GSMArena înțelege doar prima parte, că atât telefoanele HMD, cât și Nokia vor coexista, iar clienții ar trebui să se aștepte la o colaborare „cu noi parteneri interesanți”.

HMD se mândrește cu faptul că este „una dintre cele mai mari companii de smartphone-uri din Europa” și va începe în curând să livreze „dispozitive mobile de înaltă calitate, accesibile” consumatorilor din întreaga lume.

Cum văd eu anunțul HMD Global

Pentru mine este clar că relansarea brandului Nokia a eșuat. “A fost o călătorie grozavă”, dar s-a dus. Fostul număr unu mondial nu mai are fani pentru că nu a lansat altceva decât telefoane chinezești ieftine. Fără calitate, fără rezistență în timp, fără o experiență de utilizare bună. De-asta companii precum Xiaomi sau Lenovo fac minuni pe lângă HMD.

În loc să recunoască că a mers prost, vânzările sunt slabe (apropo, ați văzut pe cineva care a cumpărat de bunăvoie un telefon Nokia în 2023?), compania spune că se diversifică.

Primul pas spre a renunța la Nokia. Poate că telefoanele HMD vor fi mai ieftine, dar se vor vinde mai bine. Iar fără licențe scumpe compania poate face și profit. Rămâne să vedem care este adevărul.

Întâi să așteptăm lansarea noilor telefoane HMD.