Telescopul James Webb a observat obiecte masive în spațiu, care nu sunt nici stele, nici planete. De fapt sunt mai mari decât planetele. Sunt obiecte care par că zboară liber.


Telescopul James Webb

Obiecte noi în spațiu

Există o nouă clasă de obiecte în cosmos, care nu sunt nici stele, nici planete. Astronomii au folosit puternicul telescop spațial James Webb pentru a descoperi unele dintre aceste obiecte, numite „pitice brune”, într-o regiune de formare a stelelor a galaxiei noastre numită nebuloasa Flacără (Flame Nebula). Piticele brune sunt prea mici pentru a declanșa nucleele din stele, dar sunt mai masive decât majoritatea planetelor. Sunt obiecte care nu par a avea orbită, care zboară liber în univers.

Cu această nouă cercetare, oamenii de știință ne-au îmbunătățit înțelegerea acestor obiecte evazive care plutesc liber și au obținut o bună înțelegere a limitărilor lor de masă. Masa lor poate fi de două până la trei ori mai mare decât masa lui Jupiter, un gigant gazos de peste 300 de ori mai masiv decât Pământul. Webb putea vedea și obiecte mai mici, dar nu a găsit niciunul.

„Telescopul Webb, pentru prima dată, a reușit să sondeze până și dincolo de această limită”, a declarat Michael Meyer, astronom la Universitatea din Michigan, într-un comunicat. „Dacă această limită este reală, într-adevăr nu ar trebui să existe obiecte cu o singură masă a lui Jupiter, care plutesc liber în galaxia noastră, Calea Lactee, cu excepția cazului în care au fost formate ca planete și apoi ejectate dintr-un sistem planetar”.

Anterior, cercetătorii au petrecut 10 ani privind Nebuloasa Flăcării, dar nu au putut găsi aceste obiecte în zonele dense ale regiunii de formare a stelelor. Nu sunt ușor de găsit: obiectele cu masă mai mică, cum ar fi piticele maro, sunt extrem de slabe la telescoape, deoarece le lipsește căldura și dimensiunea stelelor. Dar telescopul Webb, care vede lumina infraroșie slabă (detectată sub formă de căldură), a dezvăluit aceste obiecte din spațiul profund.

Cercetarea va fi publicată în revista științifică The Astrophysical Journal Letters.