Genul de PR stunt tipic pentru Uber, dar informația este interesantă. Compania a anunțat astăzi la Lisabona, în cadrul WebSummit, semnarea unui acord de colaborare cu NASA (Space Act Agreement) pentru a dezvolta împreună Sisteme Aeriene fără Pilot (Unmanned Aerial Systems – UAS).

Tot împreună cu NASA vor dezvolta – dacă totul merge bine – tehnologie pentru Managementul Traficului fără Pilot (Unmanned Traffic Management – UTM). Acestea vor permite manevrarea în siguranță la altitudini mici în mediul urban a unor vehicule aeriene fără pilot silențioase.

Uber își propune să înceapă testarea Uber AIR în Dallas, Los Angeles și Dubai până în 2020. Acesta este primul parteneriat dintre Uber și o agenție guvernamentală federală care urmărește dezvoltarea unei rețele urbane de ridesharing aerian la nivel global. Tot astăzi, Uber a dat publicității în premieră imagini cu prototipul UberAIR și un video cu o simulare de cursă aeriană. Imaginile și video-ul sunt disponibile pentru a fi descărcate aici

Parteneriatul dintre Uber și NASA va juca un rol important în crearea unei noi piețe de servicii de mobilitate aeriană urbană. Acest parteneriat face parte din iniţiativa Unmanned Traffic Management (UTM) a NASA, în care sunt implicaţi mai mulți parteneri din mediul public, universitar și privat. Legea pentru Aeronautică și Spațiu oferă NASA autoritatea unică de a încheia acorduri spațiale (Space Act Agreements) cu parteneri pentru a dezvolta obiectivele și misiunea programului NASA. În cadrul acestui acord, Uber se va alătura altor parteneri din industrie care lucrează cu NASA la dezvoltarea unor noi concepte și tehnologii care vor permite manevrarea în siguranță a aeronavelor de tip UAS, de joasă altitudine. Contribuția Uber se va axa pe dezvoltarea și testarea de tehnologii pentru operațiuni aeriene urbane.

Uber ELEVATE este programul Uber de cercetare si dezvoltare de tehnologie în domeniul transportului aerian.