Curtea Europeană de Justiție a decis azi că Uber este taxi. Procesul avea legătură cu un caz din Franța.

Poziția Curții Europene:

“The service provided by Uber connecting individuals with non-professional drivers is covered by services in the field of transport,” the EU Court of Justice ruled on Wednesday in Luxembourg. EU nations “can therefore regulate the conditions for providing that service.”

Tradus: serviciile oferite de Uber de a conecta călători cu șoferii ne-profesioniști reprezintă un serviciu de transport. De aceea trebuie reglementate condițiile pentru a furniza acest serviciu. Adică statele europene vor putea decide cum să reglementeze Uber. Ceea ce discutăm la capitolul Uber în România.

Decizia europeană este definitivă și nu poate fi atacată cu apel. Vremuri grele pentru Uber, să vedem ce se va întâmpla.

Poziția Uber în privinta deciziei Curții Europene de Justiție:

„În majoritatea țărilor UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor. Totuși, în continuare, milioane de europeni sunt împiedicați să folosească aplicații similare cu ale noastre. Așa cum a declarat noul nostru CEO, Dara, este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, astfel vom continua dialogul cu autoritățile din Europa. Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui buton”, a declarat purtătorul de cuvânt Uber.

Probleme pentru Uber în România

Chiar ieri au apărut noi probleme pentru Uber în România. Conform primarului general al Bucureştiului, toate companiile de taxi vor fi obligate să aibă dipecerat şi aplicaţie de comandă proprii, ceea ce însemnă eliminarea unor servicii de tip agregator, cum sunt Clever şi Star Taxi. Totodată, Uber şi Taxify par a fi ţintite direct pentru că nu au dispecerate, scrie Capital.

Referitor la hotărârea Consiliului General al Municipiului București, Uber spune că:

“La o primă vedere, modificările aduse azi în Consiliul Primăriei nu afectează serviciile ca Uber. Analizăm și vom reveni cu puncte de vedere sau propuneri în perioada următoare, pentru a evita posibile interpretări abuzive. Vrem să fim partenerii Primăriei București”.