Marea Brianie a anunțat că interzice utilizarea de echipamente 5G Huawei, iar operatorii telecom vor trebui să înlocuiască toate echipamentele pînă în 2027, conform Reuters. Este o decizie anunțată pe surse de săptămâna trecută, luată la presiunea pusă de administrația Trump.

După ce inițial hotărâse să urmeze deciziile din USA, Boris Johnson a decis la începutul anului că Huawei poate furniza echipamente, dar nu pentru segmentele esențiale ale rețelei, doar pentru zonele neimportante. Decizia salutată de compania chineză a fost criticată dur de aliații americani. Deocamdată Uniunea Europeană nu a luat nicio decizie și multe țări europene au repetat că Huawei nu trebuie interzis. Dovezi concrete nu există nici acum.

Operatorii telecom nu mai au voie să cumpere alte echipamente Huawei după finalul acestui an. Mai mult, toate echipamentele Huawei trebuie înlocuite cu dispozitive alternative pînă în 2027. O decizie care va amâna implementarea 5G și va afecta mult industria, toți marii operatori telecom, dar și utilizatorii finali rămași fără acoperire sau servicii. Vor fi necesare investiții de miliarde pentru a înlocui aceste echipamente, iar producătorii alternativi precum Nokia și Ericsson au echipamente mai slabe și mai scumpe decât Huawei. Oficialii de la Londra au spus că vor transforma această decizie în lege în următoarea perioadă, pînă la următoarele alegeri din Regatul Unit.

Rezultate bune pentru Huawei

Huawei Consumer Business Group a anunțat azi rezultatele financiare ale companiei pentru prima jumătate a anului 2020. Compania a înregistrat în această perioadă venituri de 454 miliarde CNY (aproape 65 de miliarde de dolari), cu o creștere de 13,1% față de anul trecut, și o marjă de profit net de 9,2%. Asta în ciuda sancțiunilor americane și a pandemiei de Covid-19. Cele trei unități de business ale companiei – Huawei Carrier Business, Huawei Enterprise și Huawei Consumer Business Group – au obținut venituri în creștere.

Pe măsură ce țările din întreaga lume se confruntă cu provocările din această perioadă privind situația globală, tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC) au devenit esențiale pentru combaterea virusului și pentru redresarea economică. Huawei și-a reiterat angajamentul de a colabora cu operatorii și partenerii din industrie pentru a menține operațiuni de rețea stabile, pentru a accelera transformarea digitală și pentru a sprijini eforturile de izolare a focarelor locale și redeschidere a economiilor locale.