Sean Maloney, Executive Vice President al Intel Corporation, a declarat că până la sfârşitul anului 2012, 40% din piața laptopurilor consumer va include un nou tip de computere, numit “Ultrabook”. Aceaste sisteme noi vor dispune de o performanță superioară, o viteză de reacție îmbunătățită și securitate crescută, într-un design subțire și elegant.

ultrabook

Ultrabook

În cadrul discursului din deschiderea Computex, unul dintre cele mai mari târguri de IT&C din lume, Maloney a dat mai multe detalii cu privire la schimbările esențiale pe care Intel le va face în privința procesului de producție al procesoarelor Intel Core. El a mai declarat că Intel va accelera procesul de inovare pentru procesoarele Intel Atom, bazat pe cipuri SoCs și destinate netbook-urilor, smartphone-urilor, tablet PC-urilor și altor dispozitive mobile.

Computerul viitorului

Viziunea Intel este de a crea o nouă experiență pentru utilizatori printr-o nouă clasă de computere mobile. Acestea vor încorpora performanța și capabilitățile laptopurilor din ziua de astăzi cu caracteristici asemănătoare tablet-urilor și vor oferi o viteză de răspuns mai mare și o mai bună securitate, într-un design subțire, ușor și elegant. Ultrabook va fi construit după Legea lui Moore și tehnologiile pe bază de siliciu în același mod în care a fost asamblat PC-ul tradițional în ultimii 40 de ani.
Maloney a descris cele trei faze ale strategiei Intel de a accelera acest proces, care a început cu cea de-a doua generație a gamei de procesoare Intel Core. Această gamă de produse va aduce sisteme mai subțiri cu o grosime mai mică de 20mm și un preț sub 1.000 de dolari. Sistemele care vor funcționa cu aceste microprocesoare vor fi disponibile începând cu perioada sărbătorilor de iarnă și includ modelul ASUS* UX21 Ultrabook. Chairman-ul ASUS, Jonney Shih, s-a alăturat lui Sean Maloney pe scenă pentru a prezenta noul laptop ultra-subțire al companiei, care funcționează cu cele mai noi procesoare Intel Core.

Asus ultrabook

“În cadrul ASUS, suntem aliniați viziunii Intel cu privire la Ultrabook”, a declarat Shih. “Clienții noștri cer o experiență ireproşabilă de computing şi echipamente portabile care să răspundă rapid nevoilor lor. Prin transformarea computerului personal într-un dispozitiv foarte subțire și cu viteză mare de răspuns, modul de interacțiune cu PC-ul se va schimba”, a completat Shih.
Pe baza celei de-a doua generații a Intel Core, Maloney a prezentat noua generație a gamei de procesoare Intel, cu nume de cod “Ivy Bridge,” care este programată să fie încorporată în echipamentele PC în prima jumătate a anului 2012. Laptopurile bazate pe “Ivy Bridge” vor fi mai eficiente și mai puternice, performante din punct de vedere vizual, mai sigure și vor avea o viteză de răspuns mai mare. “Ivy Bridge” este primul procesor de mare volum construit pe tehnologia de fabricație de 22 nanometri a Intel, care folosește revoluționarul tranzistor 3-D numit Tri-Gate, anunțat în luna mai. Sean Maloney a prezentat de asemenea tehnologiile complementare USB 3.0 și Thunderbolt, parte a eforturilor Intel de a inova platforma PC.

Intel Haswell

După “Ivy Bridge,” produsele cu nume de cod “Haswell”, planificate pentru 2013, reprezintă al treilea pas pentru crearea Ultrabook și reinventarea capabilităților laptopului într-un format mai sigur, mai subțire și cu viteză mai mare de răspuns.

Sean Maloney a oferit detalii suplimentare cu privire la generațiile următoare ale procesoarelor Intel Atom pentru tablet PC-uri, notebook-uri și smartphone-uri. Procesorul Atom va depăşi Legea lui Moore şi va ajunge de la 32nm la 22nm, până la 14nm în următorii trei ani. Cu un ri de un update pe an, rezultatul va fi reducerea pierderii de energie a tranzistorului, creșterea densității tranzistorilor pentru smartphone-uri, tablet-uri și notebook-uri mai puternice, cu mai multe caracteristici și baterii cu autonomie mai mare.
Atingând pragul de 100 de milioane de unități în această lună, Intel pregătește noua generație a platformei pentru netbook-uri, cu nume de cod “Cedar Trail”. Aceasta este prima platformă pentru netbook bazată pe tehnologia pe 32nm și va ajuta la crearea de echipamente ultra-subțiri, fără coolere și cu noi caracteristici precum Intel Rapid Start Technology, care ajută la reluarea rapidă a activității, Intel Smart Connect Technology, care menține activitatea actualizată chiar și în standby. De asemenea, platforma este echipată cu tehnologiile Intel Wireless Display și PC Synch, cu ajutorul cărora utilizatorii își pot updata sau sincroniza documentele de la distanță, prin conexiune wireless, de pe o multitudine de device-uri. În plus, noua platformă va permite crearea de dispozitive cu baterii cu autonomii de peste 10 ore de activitate. “Cedar Trail” va rula sisteme de operare precum Microsoft Windows*, Google Chrome* și MeeGo*.
De asemenea, Maloney a prezentat peste 10 tablet PC-uri, care funcționează pe trei sisteme diferite de operare, disponibile cu procesorul Intel Atom Z670.

Maloney a mai discutat despre “Medfield”, prima platformă pe 32nm a Intel pentru smartphone-uri și tablet-uri. “Medfield” a fost optimizată atât pentru performanțe crescute și consum redus de energie, durată lungă de viață, experiențe superioare de gaming, cât și pentru afişarea de imagini de înaltă calitate. Pentru a exemplifica aceste lucruri, Intel a prezentat pentru prima dată un echipament “Medfield”, care funcționează pe platforma Google Android* 3.0 (“Honeycomb”). Intrând în producție în următoarea perioadă a anului, platforma va ajuta la crearea de echipamente mai mici de 9mm, care vor cântări mai puțin de 700 de grame. Aceste caracteristici vor fi valabile pentru tablet PC-uri din prima jumătate a anului 2012. De asemenea, “Medfield” va permite rularea mai multor sisteme de operare, printre care Android și MeeGo.

În încheiere, Maloney a subliniat rolul industriei IT taiwaneze în transformarea computingului, făcând apel la inovații colective care să ducă industria către o nouă eră, în condițiile în care computingul ia multe forme și devine din ce în ce mai accesibil. “Industria IT taiwaneză va fi esențială pentru realizarea acestei viziuni”, a declarat Maloney.