Am văzut și lansările Asus, iar modelul momentului pare să fie Zenbook 17 Fold OLED. Aduce ideea de pliabil în zona laptop-urilor pentru profesioniști. Am vpzut și alte modele Zenbook, dar și dispozitivele TUF. Lansarea vine după ce ieri am văzut noile modele de gaming.

Zenbook 17 Fold

Laptop pliabil cu ecran OLED

Cel mai interesant proiect de anul acesta este Zenbook 17 Fold. Este un adevărat dispozitiv hibrid, combină ideea Asus de a avea un ecran secundar sub display și conceptul pliabil pornit de la telefoanele mobile. Poate fi folosit cu tastatură sau fără, în modul tabletă sau carte, ca un laptop cu tastatura touch sau ca un laptop cu tastatură wireless. Oricum ți se pare mai comod. Ecranul extins are 17.3 inch, iar când este pliat ecranul rezultat are diagonala de 12.5 inch. Are separat o tastatură wireless cu touchpad dedicat. Cu toate butoanele necesare pentru o utilizare comodă.

Include tehnologii de ultimă generație. Procesoarele merg până la Core i7 din a 12-a generație. Are WiFi 6E, procesoarele grafice Intel Arc, 16GB de RAM și stocare suficientă. Are pentru conectivitate mufă Thunderbolt 4 și 3.5 mm jack pentru căști. Cântărește doar 16 kilograme, iar bateria are 75Wh.

Zenbook 14 OLED

Desigur nu putea lipsi cel mai popular model de Zenbook, cel de 14 inch. Are și o ediție specială despre care vorbim mai jos. Ecranul este fără competiție, un OLED cu format 16:10 și rezoluție 2880×1800 de pixeli. Este validat Pantone, certificat de TUV Rheinland, Vesa Certified și validat pentru protecția vederii.

Opțiunile de conectivitate sunt multiple: USB Type-A Gen 3.2, două mufe USB Type-C, HDMI 2.0, mufă de căști și slot de carduri microSD. Vine cu procesoare din generația 12, 16 GB de RAM, stocare pe SSD PCIe 4.0, baterie de 75Wh. Ecranul este la fel de spectaculos, OLED, cu rată de refresh 90 Hz.

Zenbook 14X OLED Space Editoon

Zenbook 14X OLED Space Edition

Este o ediție specială care amintește de un model istoric, P6300, care în 1997 călătorea pe stația spațială Mir. Și acest model este realizat să reziste în spațiu, dar are și un capac cu un design special legat de cosmos. Include un mini-ecran care amintește de nave spațiale, se poate personaliza cu aplicația MyAsus. Are procesor de top, Core i9 din generația 12, grafică integrată, 32GB de RAM, stocare pe SSD și multe altele. Nu lipsește WiFi 6E sau porturile de conectare HDMI, USB sau Thunderbolt.

TUF Gaming F15/F17 și TUF Dash F15

Gama mai rezistentă TUF are parte de noutăți tehnologice și modele actualizate. Sunt mai robuste decât până acum, ating standardele militare MIL-STD-810H. Procesorul atinge Core i7-12700H, suportă grafică NVidia RTX 30, memorii mai rapide la 4.800 Mhz, stocare PCIe 4.0, ecran QHD cu 165Hz sau FHD cu 300 Hz. TouchPad-ul este mai mare și poate fi folosit ca NumPad. Varianta cu procesoare AMD este denumită TUF Gaming A15/A17 are aceleași caracteristici tehnice.

TUF Dash F15 este mai compact, procesorul ales este i7-12650H, în rest are și el cam aceleași dotări ca și frații mai mari.