Zilele trecute au apărut zvonuri despre un Snapdragon 8 Gen 3, care ar fi apărut neoficial în testul Geekbench. Deși cifrele par bune, chiar peste Apple A16 care este înaintea rivalilor la ora actuală, tot cred că testul este fake. Teoretic, 8 Gen 3 trebuie să aibe nucleu de putere ARM Cortex-X4, care nu a fost încă prezentat oficial. După părerea mea, întâi face ARM anunțurile privind următoarea generație, abia apoi se pot realiza prototipuri, care vor prefața performanța din viitor. De altfel, Qualcomm va prezenta 8 Gen 3 prin toamnă, cel mai devreme în octombrie. Totuși, despre Cortex-X4 s-a vorbit și la discuția despre Exynos 2400, care este la fel de pe surse, fără o bază reală.

Zvonuri despre Snapdragon 8 Gen 3

Un zvon pe Meeco arată că Snapdragon 8 Gen 3 are un scor single-core de 1.930 și un scor multi-core de 6.236. Conform bazei de date de referință, performanța Snapdragon 8 Gen 2 din generația actuală este în medie de 1.491 pentru single-core și 5.164 pentru multi-core. Aceasta reprezintă o creștere uimitoare cu 29% a performanței single-core și cu 20% în multi-core.

Se zvonește, de asemenea, că Snapdragon 8 Gen 3 are o configurație unică de 1+5+2 nuclee, reducând încă un nucleu de eficiență față de setarea 1+4+3 a predecesorului său. În ciuda acestui fapt, se pare că este cu 20% mai eficient din punct de vedere energetic decât Snapdragon 8 Gen 2, probabil pentru că se presupune că este fabricat pe nodul de proces N4P al TSMC.

Ca întotdeauna, ar trebui să tratați informațiile de mai sus cu scepticism puternic. Snapdragon 8 Gen 3 este cu siguranță un eșantion de inginerie, iar inginerii s-ar putea juca cu limitele de putere pentru a determina cât de departe se poate împinge cipul. Deși ar fi bine dacă performanța produsului final ar fi identică, poate fi necesar să fie limitat pentru a menține sub control termic.

Zvonuri despre Exynos 2400

Exynos 2400 ar fi deja în pregătire pentru lansarea anul viitor. Știrea este evident, pe surse. Eu eram sigur că Samsung nu renunță la Exynos. Dar lansarea de anul acesta, cu S23 având doar Snapdragon, părea să confirme și celelalte zvonuri. Credeam că va fi o pauză mai lungă, care părea rațională.

Renumitul zvoner Ice Universe a confirmat existența lui Exynos 2400 pe Weibo. El a spus că procesorul are un design cu 10 nuclee. Acest lucru ar indica faptul că Samsung chiar vrea să depășească Snapdragon și au găsit cum să facă asta. Modelul nou ar avea un nucleu Cortex-X4, două nuclee Cortex-A720 (frecvență înaltă), trei nuclee Cortex-A720 (frecvență joasă) și patru nuclee Cortex-A520.

Sunt desigur și multe aberații. Articolul trece și vorbește deja despre Galaxy S24, care nu se va lansa mai devreme de februarie 2024. Cum Samsung nu mai face Note în vară, singura opțiune logică pentru un cip „deja intrat în producție” ar fi să vină pe Fold 5 sau Flip 5. Care în mod tradițional aveau Snapdragon și ele.