Google lucrează la telefonul pliabil, care va avea probabil un ecran flexibil LG Display. Detaliile proiectului au ieșit la iveală odată ce inginerii companiei au postat prima cerere de patent, însă zvonul pe această temă circula de mai multă vreme (2016).

 

Pînă la ora actuală știm că vom vedea sigur în 2019:

Anul telefoanelor pliabile

Se pare că 2019 este anul telefoanelor pliabile din mai multe cauze. Prima este că piața de smartphone-uri a ajuns la saturație. Ce înseamnă asta? Probabil 80-90% dintre oameni au un telefon inteligent acum în locul vechiului telefon cu butoane. Probabil pe viitor și cei bătrâni vor avea telefon smart, nu vor mai rezista prea mult telefoanele clasice. Acest lucru înseamnă de asemenea că nu se mai vând atât de bine noile telefoane.

Per-total, piața de smartphone, care crește de peste 10 ani și a crescut și în perioada marii crize economice, a ajuns însă la un prag. De-acum poate staționa o perioadă, pînă apare o nouă invenție care să relanseze vânzările. Fie va fi ca la computere, vânzările vor fi stimulate peste câțiva ani, când se schimbă tehnologiile radical.

De-asta Apple a inventat ideea cu notch-ul pe ecran, pentru diferențiere. De-asta Samsung sau Huawei vor lansa acum telefoanele pliabile. În speranța că vor prinde și vor genera noi vânzări. Însă se pare că prețul mare va face ca aceste dispozitive să rămână deocamdată doar gadgeturi de prezentat la evenimente și nu dispozitive concrete de utilizat zi de zi. Rămâne deschisă întrebarea dacă noile materiale vor fi destul de rezistente pentru a suporta îndoirea de câteva sute de ori pe zi.

Să vedem însă care este planul Google și dacă diferă de cele ale Samsung, Huawei sau Sony.

Telefon pliabil Google

Cum spuneam mai sus, Google ca și Samsung urmărește această nouă direcție de mai bine de doi ani. Totuși, abia acum au depus o cerere de patent la World Intellectual Property Organisation (WIPO). Este prezentat drept “foldable computing device”, adică un fel de proiect posibil și pentru telefoane smart, dar și pentru tablete și adevărate computere. Patentul Google se referă tocmai la problema îndoirii repetate și soluțiile găsite pentru a preveni ruperea.

Evident, acest patent nu înseamnă că Google va face neapărat un telefon pliabil Pixel sau propriu. Ci au prezentat un concept care permite telefoane pliabile mai rezistente în timp. Inginerii prezintă o soluție care crește durabilitatea displayului fără a scădea calitatea imaginii sau ceva. Ar putea fi o tehnologie utilizată de mai mulți producători de telefoane Android, care astfel ar putea să plătească o taxă către Google pentru utilizarea acestei soluții.

Specialiștii explică problema în modul similar în care fabricanții de arcuri nu puteau face aceste arme suficient de mici pentru a fi utilizate călare, pentru că se rupea lemnul. Totuși, mongolii au reușit să rezolve problema și au făcut arcuri care sunt și rezistente și destul de mici. Astfel, inginerii Google spun că fiecare componentă din display trebuie proiectată astfel încât să se miște cu un anumit unghi, iar când ecranul este pliat, să fie pliate la maximum, dar când este extins, să fie loc între aceste componente. Astfel, ele rămân funcționale mai mult timp, fără să aibă probleme de la mișcările repetate.

Patentul menționează de asemenea materiale rezistente, precum kevlar, pentru ca aceste noi dispozitive să fie mai fiabile în timp. Inginerii Google explică cum ar putea fi formată suprafața pliabilă din segmente alternative formate din materiale mai rezistente, care sunt semi-mobile. Astfel ele se mișcă doar pînă la nivelul maxim permis, este tot timpul spațiu între ele și se pot întrepta la loc fără a lăsa vreo urmă vizibilă. Găsiți toate detaliile pe site-ul de mai sus.